Ljepota

Ljepota

Dr. Oz savjetuje kako se riješiti strija

Popularni televizijski liječnik Mehmet Oz ponudio je tri rješenja za strije kojih se možete pridržavati kod kuće.

Poput bora i celulita, strije spadaju u omražene izdajice ženske ljepote. Činjenica je da ih je vrlo teško pobijediti, pa čak i nemoguće u potpunosti. Ono što možemo je utjecati na njihovu vidljivost i bolje se pripremiti kako bi se one pojavile u što manjem broju.

Strije predstavljaju oštećenje vezivnog tkiva koje je nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože, npr. u pubertetu dok se tijelo mijenja i raste, kod ekspresnih dijeta kada gubimo na težini u kratkom razdoblju ili, najčešće, za vrijeme trudnoće.

Kad se srednji sloj kože naglo rastegne, dolazi do smanjenja elastičnosti i vlakna se trgaju. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela, koje mogu biti roze, crvene ili bijele boje, ovisno o njihovoj dubini i starosti. Najčešće se javljaju na bokovima, stražnjici, trbuhu i grudima. Bitno je napomenuti kako strije ne možemo u potpunosti eliminirati, nego samo ublažiti.

Popularni televizijski liječnik Mehmet Oz ponudio je tri rješenja za strije kojih se možete pridržavati kod kuće:

1. Losion s vitaminom C

“Čini se tako jednostavnim, ali nabavite losion koji sadrži vitamin C – on zapravo olakšava stvaranje kolagena. Ovaj vitamin pomaže koži povratiti nešto od izgubljene elastičnosti, što će rezultirati time da su strije tanje te one postaju manje vidljive”, objasnio je dr. Oz u svojoj emisiji.

Ovaj losion nanesite na zahvaćeno područje dva puta dnevno: ujutro i poslijepodne.

2. Krema s tretinoinom

Kreme s tretinoinom dostupne su na recept i prikladne su za svježe nastale strije koje su tamnije.

“Tretinoin predstavlja posebni oblik vitamina A, a ovakva je krema moćna. Morate ju koristiti otprilike 12 tjedana kako biste vidjeli rezultate. Relativno je skupa, a alternativa joj je krema s retinolom, koja se obično koristi za njegu lica”, tvrdi dr. Oz.

3. Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazijom se izvodi nježna eksfolijacija i poliranje kože s ciljem uklanjanja ili minimiziranja raznih nesavršenosti na površini kao što su ožiljci od akni, hiperpigmentacijske mrlje te pliće ili dublje bore. Dr. Oz ju preporučuje kao odgovor na strije koje su izražene i sjajne.

“Mikrodermoabrazija zapravo dozvoljava koži rast i samooporavak tako što doslovno uništava te malene stanice (ožiljke strija) s površine. Ne boli, a dozvoljava tijelu da napravi ono što želi napraviti, a to je izliječiti strije”, objasnio je dr. Oz.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo