Ljepota

Ljepota

Finski “ubojica stresa”

Redoviti posjetitelji sauna, uvjeravaju da je upravo ovaj ritual idealan za popravljanje raspoloženja i ublažavanje stresa.

Jedna od najpopularnijih je finska sauna. To je drvena prostorija u kojoj je smještena peć napunjena kamenjem. Kamenje održava temperaturu prostorije između 70 i 100 °C te stvara vlažnost od deset posto. Zbog niskog postotka vlage, tijelo je u stanju podnositi visoku temperaturu.  Ako suhoća zraka postane zaista nepodnošljiva, kamenje se povremeno zalijeva vodom.

spa 2Preporod za duh i tijelo

Tijelo se prvo izlaže visokoj temperaturi, zatim rashlađuje tuširanjem hladnom vodom. Učinkovitost tretmana je iznimna jer pospješuje znojenje. Tako sauniranje čisti pore, ubrzava obnavljanje kože, pospješuje cirkulaciju limfe i koristi u borbi protiv celulita i reumatskih oboljenja. Osim toga, šire se i dišni putevi, čime se poboljšava disanje pa organizam dobiva više kisika.

Pročitati prije upotrebe

Tretman u finskoj sauni traje dva sata. Međutim, u samoj se sauni valja zadržavati od osam do petnaest minuta. Nakon toga slijedi tuširanje hladnom vodom, a potom kratki odmor. Ovako nagli prijelazi iz toploga u hladno utječu na tijelo i dušu popravljajući raspoloženje, ublažavajući stres i opuštajući. Ciklus ponavljajte tri puta. Na kraju tretmana obvezno se otuširajte hladnom vodom, od stopala prema gore. Odmorite se, osvježite i nadoknadite izgubljenu tekućinu.

Zvuči primamljivo? Nemojte da Vam bude teško izdvojiti dva sata za sebe. Kad ste zadnji put bili u sauni?

Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo