Ljepota

Ljepota

Hiperpigmentacije na licu (melazme) – zašto nastaju i kako se uspješno riješiti mrlja?

Dolaskom ljeta sunce nas mami na plaže i terase te jedva čekamo ispružiti se na ručniku i uloviti lijepu boju tena.

No, ponekad se pojave i neželjeni efekti na našem licu izazvani upravo izlaganjem suncu. Riječ je o neželjenim mrljama na licu i neujednačenoj boji tena, obično na području čela, obraza ili iznad gornje usne, a riječ je o posebnim vrstama hiperpigmentacija na licu, a to su melazme.

Kako odabrati idealnu kremu za sunčanje?

Melazma je stečena hiperpigmentacija kože lica koja nastaje upravo nakon izlaganja lica suncu. Ova vrsta mrlja se vrlo teško tretira, točnije nema lijeka za prestanak izbijanja ovih nama nepoželjnih promjena, stoga za liječnike predstavlja terapijski problem.

Razlog izbijanja melazme nije točno razjašnjen, smatra se da je razlog genetska predispozicija, a najčešće nastaje u trudnoći ili tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula.

Što učiniti za smanjivanje mrlja?

No, ono što se može učiniti za daleko najjače smanjivanje mrlja jest piling koji sadrži kojičnu, fitičnu i salicilnu kiselinu u točno određenim omjerima. Kod liječenja za uspjeh je presudno ne izlagati se suncu tijekom i nakon terapije.

Napravite sami njegujući balzam za usne

Spomenuta vrsta pilinga primjenjuje se samo u dermatološkim ordinacijama strogo pod kontrolom dermatologa. Može se primjenjivati kod svih osoba s melazmom i osoba s masnom i mješovitom kožom kod svih fototipova kože. Već u prva dva tjedna nakon primjene pilinga iščezava određeni postotak mrlja, točnije za mjesec dana do 80%. Rezultat je svijetla, pomlađena koža.

U mjesec dana do rezultata

Piling se primjenjuje u obliku jednog tretmana, a konačni rezultat se postiže za mjesec dana. Ovaj piling može se ponavljati 2-3 puta godišnje, no to najčešće nije potrebno, stoga se provodi uglavnom jednom godišnje. Osim navedenog, učinak pilinga je i smanjivanje sitnih, plitkih bora na licu, što znači da ima i dodatni ani ageing učinak.

Dobra prevencija hiperpigmentacije je svakodnevno korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom.

Sunčanje, solarij i proizvodi za samotamnjenje: Koje su razlike i što odabrati?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo