Imate kod kuće masažer za lice i ne znate što s njime? Slijedite upute liječnice - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Imate kod kuće masažer za lice i ne znate što s njime? Slijedite upute liječnice

Shutterstock

Sve popularniji masažeri za lice preplavili su društvene mreže.

Svi želimo napraviti nešto više za kožu, a masiranje lica rolerom čini se kao jednostavna i učinkovita metoda pojačane njege. Postoje velike razlike u vrsti pa onda i konačnom rezultatu stimulacije lica.

Tradicionalna kineska kultura već stoljećima poznaje masažere za lice pa tako postoji gua sha masaža koja koristi plosnati, posebno oblikovan kristal, a koriste se i roleri za lice koji stimuliraju limfnu drenažu i poboljšavaju cirkulaciju te smanjuju otečenost. Za njihovu upotrebu nema kontraindikacija osim u slučaju da postoje neki aktivni upalni procesi na koži. Primjena ove vrste masažera utemeljenih na kineskoj tradiciji neće vam štetiti i koža će sigurno izgledati svježije, ali znanstvenih dokaza o dugotrajnoj učinkovitosti u smislu smanjenja bora ili jačanja kolagena još uvijek, nažalost, nemamo. Rezultati ovog tipa zahtijevaju malo sofisticiranije kućne uređaje koji koriste radiofrekvenciju ili struje i aktivno dublje stimuliraju kožu. Naravno, ništa ne može zamijeniti kvalitetan kozmetički ili medicinski uređaj koji kontrolirano radi na obnovi kože lica i daje znanstveno provjerene rezultate.

Kućna njega jako je važna i masažeri imaju svoje mjesto uz sve navedene dobrobiti. Uvijek je najvažnije kako ste vi zadovoljni rezultatom nakon masaže lica jer i sama relaksacija napete muskulature i rad na sebi poboljšavaju osjećaj zadovoljstva te pridonose rastu samopouzdanja.

Valjak za lice (face roller)

Najčešće je izrađen od žada – zelenog kristala, ružičastoga kvarca ili ametista koji je ljubičaste boje. Često na jednoj dršci postoji veći valjak i manji za područje oko očiju i usana. Masaža se uvijek izvodi prema gore, od brade prema uhu, a na vratu prema licu. Nemojte rolati gore-dolje, nego isključivo povlačite prema gore kako biste pravilno drenirali lice i podizali kožu. Primarna uloga valjka je poticanje cirkulacije i limfna drenaža čime se smanjuje otok i nakupljanje suvišne tekućine te lice izgleda svježije. Budete li masažer držali u hladnjaku, povećat će se njegova učinkovitost u smanjenja otoka. Hladna masaža stisnut će krvne žile, a kako se koža bude postupno opuštala i zagrijavala, cirkulacija će se poboljšati. Za opuštanje lica može se koristiti i topla masaža kristalima. Masažer se uroni jednu minutu u vruću vodu, naravno uz provjeru temperature kamena prije stavljanja na lice.

Topla masaža koristi se najčešće navečer i djeluje jako opuštajuće. Ovi tretmani svakako pozitivno utječu na lice. Uvijek se postavlja pitanje dubljeg prodora aktivnih sastojaka seruma u kožu prilikom upotrebe, ali, nažalost, za ovaj tip masažera to još nije dokazano. Za njihovu primjenu koristi se ulje da bi lakše klizili. Uvijek nanesite hidratantni serum ili kremu prije ulja kako bi se upili jer ulje ima veće molekule i stvara zaštitni film. Odlična je ideja koristiti masažer preko sheet maske koja jako hidratizira lice. Primjene su brojne te je ovaj masažer poželjno koristiti svakodnevno ujutro i navečer desetak minuta ili barem tri puta tjedno. Poboljšana cirkulacija, opuštanje i drenaža nakupljene tekućine dobro djeluju na lice.

Iako učinak traje svega nekoliko sati, dobro je što je uvijek prisutan i nema neželjenih posljedica.

Gua sha

Gua sha doslovno znači “strugati pijesak” na mandarinskom. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se prvenstveno u terapiji gastrointestinalnih problema i kronične boli, za relaksaciju mišića i opuštanje. Postoje različiti oblici i veličine valjaka izrađeni najčešće od ružičastog kvarca, namijenjeni za tijelo i lice. Laganim povlačenjem kristala poboljšava se limfna drenaža, pokreće energija, pospješuje protok krvi i smanjuje upala. Masaža lica počinje od stražnje strane vrata prema potiljku, zatim sa strane ramena preko vrata prema licu kako bi se napeta muskulatura opustila i nakon toga se kreće na lice. Tada masažer ne bi trebalo stavljati u hladnjak jer bi se tako stisnule krvne žile te bi tek nakon zagrijavanja kristala i kože počelo opuštanje te jača prokrvljenost. Ako ga koristite samo za lice i želite ublažiti otečenost, svakako ga možete ohladiti i uživati u hladnoj masaži.

Upitali smo dermatologinju koji proizvodi su višak u njezi, evo što vam zapravo ne treba

Kako bi lakše klizio po koži, koristi se ulje uz lagani pritisak. Kao ni masažer od žada, gua sha nema dokazano djelovanje na upijanje seruma i povećanje kolagena u koži. Učinkovitiji je od face rollera u poticanju limfne drenaže i smanjenju natečenosti jer ova tehnika djeluje više kao direktna masaža za opuštanje mišića lica i fibroznog tkiva ispod kože. Uz ubrzan način života i stres, napetost mišića je pojačana te je ovo sigurno jedan od načina opuštanja i boljeg izgleda. Koristi se svakodnevno. Predviđen je za sve tipove kože osim ako postoji aktivna upala, a posebno umirujuće djeluje na osjetljivu kožu.

Vibrirajući masažeri

Vibrirajući masažeri sve su popularniji u odnosu na face roller ili gua sha jer je za njih dokazano poboljšano upijanje aktivnih seruma u kožu. Sve se češće vibracija ugrađuje u face rolere i time se dobivaju višestruki pozitivni učinci masaže i vibracije. Za razliku od same masaže koja djeluje površinski, vibracije prodiru dublje i učinkovitije smanjuju otečenost lica, stimuliraju mišiće i time daju koži znatno svježiji izgled i zaglađenost. Vibracija se tijekom godina većinom koristila za rješavanje mišićne boli, a sada se koristi i za poboljšanje cirkulacije lica, limfnu drenažu i opuštanje napetosti. Iako nema čvrstih znanstvenih dokaza, manje studije pokazale su da vibracije ipak imaju određen utjecaj na proizvodnju kolagena koji obnavlja kožu iako je on mali i rezultati su privremeni. Pojedini proizvođači dodali su vibrirajućim masažerima crveno svjetlo koje dodatno smanjuje upalu i aktivira kolagen.

Koriste se kao i face rolleri, povlačenjem prema gore uz korištenje gelova s aktivnim anti-age serumima ili ulja za masažu. Većina vibrirajućih masažera za lice radi na baterije pa ih je lako nositi dok putujete. Tretman od 3-5 minuta sasvim je dovoljan za stimulaciju lica. Koristite ga dva puta dnevno i sigurno ćete početi primjećivati ​​razliku.

Masažeri koji koriste mikrostruju

Masažeri koji koriste mikrostruju još su učinkovitiji od vibrirajućih masažera. Oni potiču proizvodnju kolagena i djeluju na opuštanje kože lica iako se prvenstveno odnose na mišićnu stimulaciju i povećanje staničnog metabolizma. Potiče se cirkulacija i stimuliraju mišići te obnavlja koža iznutra uz sve benefite masaže. Naravno, kako su kućni masažeri slabiji od medicinskih uređaja, potrebna je upornost i svakodnevno korištenje. Ovisno o proizvođaču i jačini struje, određeno je i trajanje tretmana od 3 do 20 minuta. Tretmani se razlikuju po intenzitetu, možete osjetiti trnce, povremeni “skok” dok struja prolazi kroz mišić ili mravinjanje po koži. Kućni uređaji koriste manji električni naboj tako da ne biste trebali osjećati nikakvu nelagodu.

Za početak se kreće nižim intenzitetom koji se polako povećava kako se lice navikava na uređaj. Za primjenu ovih masažera na kožu se nanosi poseban gel za provodljivost ili serumi. Nikako ulje jer ono blokira provođenje mikrostruje. Nikako ih ne bi smjele koristiti osobe s težim oblicima akni i problemima sa srcem poput aritmija, kao ni oni koji imaju ugrađen pacemaker, osobe koje imaju epilepsiju, dijabetičari i trudnice. Različiti proizvođači dodali su i različite dodatke na inicijalne masažere s mikrostrujom kao što je LED svjetlo, hlađenje ili vibracije. Sve to doprinosi učinkovitosti uređaja i primjeni prilagođenoj potrebi pojedinca.

Zašto je dobro kožu i kosu tretirati prirodnim pripravcima?

Masažeri koji koriste radiofrekvenciju

Ovi masažeri su zlatni standard njege lica. Jako su slični masažerima s mikrostrujom, ali dok se oni više temelje na stimulaciji mišića, masažeri s radiofrekvencijom primarno rade na proizvodnji kolagena i elastina te remodeliranju kože iznutra dajući joj zategnutost i svježinu. To čine dovodeći toplinu do ključnih stanica kože koja potiče kožu da prirodno stvara nova kolagenska vlakna i više hijaluronske kiseline za hidrataciju kože. Tretmani radiofrekvencijom daju odmah vidljiv trenutačni kratkoročni lifting i puniju kožu, dok se dugotrajnom uporabom pravi rezultati vide nakon tri mjeseca. Oni su rezultat novog kolagena koji osigurava dugotrajan rezultat prirodnog izgleda. Rezultati mikrostruja obično su kratkoročniji. Sva ostala obilježja rada uređaja i kontraindikacije isti su kao kod masažera s mikrostrujom.

Autor teksta: Dr. med. Anđela Prolić, Poliklinika Dermamed

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo