Upitali smo dermatologinju koji proizvodi su višak u njezi, evo što vam zapravo ne treba - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Upitali smo dermatologinju koji proizvodi su višak u njezi, evo što vam zapravo ne treba

Shutterstock

Čini se da smo prije samo 10-ak godina svi čvrsto vjerovali da je dovoljno svakog dana očistiti lice od ostataka make-upa te nanositi kremu ujutro i navečer.

To je bilo zlatno pravilo njege. Ako pratite nove trendove, lako je pomisliti da smo tako zapravo uložili vrlo malo u zdravlje i izgled kože lica jer se savjetuje nanošenje preparativne kozmetike otprilike ovim redoslijedom: operite lice specijaliziranom otopinom za čišćenje, nakon toga nanesite tonik, koji će ujednačiti ten, a prije nanošenja kreme (obvezno dnevne ili noćne), mora se nanijeti serum ili booster (zbog manjih molekula koje lakše prodiru u kožu) te kiseline. Ali tu nije kraj; ako nanosite make-up, obvezno prvo stavite dobru podlogu te tekući puder pa puder u prahu. Potom bi se korektorom trebale prekriti sve “nepravilnosti”, a onda još i konturirati crte lica…. Čini li se i vama da danas žena treba odvojiti minimalno 60 minuta prije izlaska iz kuće ako želi ispoštovati sve savjete stručnjaka?

Živimo u “overloaded” vremenu, ističe naša sugovornica dr. sc. med. Jelena Meštrović Štefekov, specijalistica dermatovenerologije, u kojem marketing i reklama igraju važnu ulogu. Stalno nam se prezentira nešto novo, bolje i učinkovitije od onoga što već imamo.

“Tomu je osobito podložna industrija ljepote, koja je zadnjih godina u žarištu interesa i, bez obzira na zasićenost, u stalnom porastu. Gotovo svakodnevno bombardirani smo novim kozmetičkim preparatima. Teško je odoljeti, a još teže snaći se u mnoštvu preparata koji nam stoje na raspolaganju.”

Od mora proizvoda koji se nude, kako odabrati ono pravo, kako znati što je “bolje”? Je li, recimo, vitamin C u serumima kvalitetniji od onoga u kremama?

O svakom proizvodu koji kupujemo dobro se prethodno interesirati ili izbor prepustiti stručnoj osobi od povjerenja. Ako se sami odlučujemo na kupnju, prvo moramo sebi postaviti nekoliko pitanja: što moja koža treba? Koji su njezini problemi? Što želim postići? Je li to prevencija ili korekcija postojećih znakova starenja kože? Intenzivna hidratacija? Hiperpigmentacije? Sve navedeno? Nadalje, treba uzeti u obzir i stanje naše kože – je li ona masna, suha, osjetljiva, ima li neke pridružene dermatoze poput akni, seboreičnog dermatitisa itd.

Dobre recenzije nekog preparata nisu garancija da će nam sigurno odgovarati. Ipak, postoje osnovni postulati njege u dermatologiji kojima se postižu odlični rezultati bez obzira na zahtjeve, probleme i tip kože, a to su: čišćenje kože, zaštita od Sunčevih zraka, antioksidansi, hidratacija i retinol u koncentraciji i obliku koji koža (s obzirom na to da je iritativan) može podnijeti. Za retinol je potreban balans i doziranje i nije ga jednostavno primijeniti za razliku od npr. spomenutog vitamina C, koji ne zahtijeva prilagodbu kože i općenito se dobro podnosi i pri visokim koncentracijama. To su osnovni postulati s kojima ćemo uvijek imati rezultate. Ono što dalje moramo odrediti je vrsta/brend pojedinih preparata. Nikad nećemo pogriješiti s ljekarničkim brendovima, točnije kozmeceuticima, koji prolaze kliničke studije i koriste provjerene sastojke i koncentracije prilagođene i osjetljivoj koži.

Postoje 3 mjesta na tijelu koja morate prati sapunom svaki dan, kažu liječnici

No ako želimo nešto “trendy”, tada ćemo morati uložiti određeno vrijeme na malo istraživanje. Svaki preparat ima svoje osobitosti – oblik aktivne supstancije, koncentraciju, bazu, pridodane sastojke – pa izbor koji će nam najbolje odgovarati nije jednostavan. No, u pravilu, rješenje leži u što transparentnijem i jednostavnijem sastavu preparata, za mlađe koža manjih, a zrelije većih koncentracija aktivnih supstancija. Čistači kože moraju biti nježni, a zaštitni SPF faktor veći. Sve ostalo – pilinzi, maske, tonici, gadgeti… – samo su dodaci koje možemo i ne moramo koristiti. Njihova upotreba nikad nije ključna, često nije ni potrebna. Ovisi o našim preferencijama i osobitostima naše kože.

Jesu li nam uistinu potrebni toneri, noćne kreme s kavijarom ili ulje s česticama zlata za lijepu i zdravu kožu?

Svaki preparat ima svog korisnika. Konkretno, tonici će uistinu činiti razliku u njezi masnije kože sklone proširenim, zatvorenim porama ne dozvoljavajući nakupljanje sebuma i odumrlih stanica i čineći je sjajnom i zaglađenom. S druge strane, neće odgovarati suhoj, osjetljivoj koži jer će dodatno kompromitirati njezinu konstitucionalno slabu i narušenu hidrolipidnu barijeru. Također, iz istog razloga, masnijoj će koži odgovarati češća eksfolijacija i preparati koji sadrže hidroksi kiseline ili retinol, dok će njihova uporaba kod suhe, osjetljive kože morati biti pomno dozirana ili potpuno izostavljena. Suhoj koži odgovarat će hranjive maske koje će tu narušenu hidrolipidnu barijeru obnoviti, dok bi kod masne kože maske mogle dodatno zatvoriti pore. Dakle, svaka kategorija preparata ima svoje indikacije.

Je li skuplja kozmetika bolja od jeftinije? Dermatologinja upozorila na što ne treba bacati novac

Pod pojmom noćne njege podrazumijevamo preparate visoke koncentracije i/ili bogate kremaste teksture koji pokreću mehanizme obnove kože na svim razinama. Izuzetno je važna stavka njege jer omogućuje korištenje onih aktivnih supstancija koje danju zbog utjecaja UV zraka i posljedične fotoosjetljivosti kože ne možemo koristiti ili ih moramo koristiti s oprezom. Nadalje, noću nemamo potrebu za make-upom i zaštitom od Sunca, što dodatno pojačava učinak noćne njege. Ni kod masne, a osobito ne kod suhe kože ne bi je trebalo zaobići.

Egzotični i skupi sastojci u kremama danas su potpuno izgubili na važnosti i, usudila bih se reći, vjerodostojnosti. Moderna dermatologija i farmakologija oslanjaju se na kozmeceutike, preparate koji sadrže točno definirane aktivne supstancije u odgovarajućim oblicima i koncentracijama, čija je učinkovitost i neškodljivost dokazana kliničkim studijama. Jednostavno, više nema mjesta za one supstancije kojima ne možemo dokazati djelotvornost, ma kako zavodljive bile.

Ispunjava li svaki proizvod ono što piše na deklaraciji?

Proizvod bi morao ispunjavati ono što piše na deklaraciji, osobito ako se radi o kozmetici.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo