Ljepota

Ljepota

Je li skuplja kozmetika bolja od jeftinije? Dermatologinja upozorila na što ne treba bacati novac

Svakodnevno smo bombardirani novim kozmetičkim preparatima. Teško je odoljeti, a još teže snaći se, što odabrati za najbolju njegu?

Kako ne biste lutali kroz svu ponudu proizvoda koji su danas na tržištu, Jelena Meštrović Štefekov, dr. sc. med. specijalist dermatovenerologije otkriva kako odabrati kvalitetan proizvod za kožu. 

Jesu li nužno skuplji proizvodi i bolji? Za koje proizvode vrijedi da su jeftiniji, a jednako dobri?

Naravno da ne. Skuplji preparat može i ne mora biti bolji od onog jeftinijeg pa i puno jeftinijeg. To vrijedi za gotovo sve aktivne supstance uključujući vitamin C, retinole, hidroksi kiseline, hijaluron, emolijense, SPF… Danas možemo naći vrlo kvalitetne preparate po pristupačnim cijenama. No moramo znati što trebamo.

Kad krećemo u odabir preparata za njegu, uvijek se možemo osloniti na osnovne postulate: čišćenje kože, zaštita od Sunca, antioksidansi, hidratacija i retinol u sebi prilagođenom obliku i koncentraciji. Od te baze možemo dalje graditi njegu dodajući s vremena na vrijeme i peptide, hidroksi kiseline, maske, itd. 

Postoje 3 mjesta na tijelu koja morate prati sapunom svaki dan, kažu liječnici

Na koje se proizvode nikako ne isplati bacati novac, a kada ipak trebamo uložiti malo više?

Danas nijedan kozmeceutik koji koristimo ne mora biti skup da bi bio učinkovit. To je pozitivna strana hiperprodukcije i velike konkurencije koja danas vlada na “beauty” tržištu. Ako baš moram izdvojiti nešto na što se ne isplati bacati novac, onda su to kreme s egzotičnim sastojcima i kreme protiv celulita i strija.

Kupujemo li i previše kozmetičkih proizvoda koji nam zapravo ne trebaju?

Iz mog iskustva, kad su u pitanju dekorativni kozmetički proizvodi, često smo dugo vjerni onima koji su nam se pokazali dobrima i koje volimo. Zapravo, vrlo ih teško mijenjamo za neke nove. Kad smo na to prisiljeni, to je doslovno igra pokušaja i pogreške.

Je li danas u modi prirodan izgled ili ipak nanošenje kozmetike u nekoliko slojeva?

Pa zapravo mi se čini da je danas, više nego ikad ranije, u trendu prirodan, no-make-up izgled. Osim toga, i dekorativna je kozmetika prošla revoluciju i svi se sastojci pomno biraju. Ono što je važno jest to da se make-up na kraju dana dobro i temeljito ukloni i koža očisti prije nanošenja preparata za njegu. Ako moram izdvojiti nešto u što je preporučljivo uložiti malo više, onda je to puder.

Ovo je osam jednostavnih i učinkovitih načina kako se ne udebljati ove jeseni

Ako postoje proizvodi koji nisu tako dobri, postoje i oni koji to jesu. Kako ih prepoznati?

Ako sami odabiremo preparativni ili dekorativni proizvod, potrebno se voditi osnovnim postulatima i malo istražiti. Ili pokloniti povjerenje stručnoj osobi. Veći broj iskustava korisnika i pozitivnih recenzija na što većem broju stranica približit će nas pravom izboru.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo