Ljepota

Ljepota

Imate žulj? Doznajemo kako ga se riješiti

Foto: Shutterstock

Sezona je sandala, potpetica i laganih tenisica a vi muku mučite sa žuljevima? Kako ovoj neugodnoj pojavi stati na kraj i učinit da žulj brže zacijeli?

Žulj može biti različite veličine, pojaviti se na najnezgodnijim mjestima i pritom uzrokovati bol, upale te poteškoće pri hodanju.

Zašto nastaju žuljevi?

Žuljevi nastaju kao odgovor na trenje koje je prisutno u uskoj obući na mjestu pritiska cipele, a uglavnom se javljaju na prijelazu iz zimske obuće u proljetnu, kao i na prijelazu u sandalu. Radi se o izdignutoj koži koja je napunjena tekućinom, napominje Ivana Buterin vlasnica salona FAJFER u Zagrebu.

“Dolaskom toplijeg vremena noge i stopala su skloni oticanju, te je vrlo malo potrebno da i najudobnija sandala stvori žulj. Isto tako, naša se stopala s vremenom mijenjaju, ovisno o genetskim predispozicijama. Osim što biste trebali pažljivo. Najbolja su prevencija čarapice ili silikonski umetci koji se stavljaju na bolno mjesto u cipeli, a dostupni su u ljekarnama.” Ivana Buterin

Kako tretirati žulj?

Svakako bi bilo najbolje prilagoditi se promjenama na stopalima i promijeniti obuću. Kada nastane, žulj bi trebalo lagano probušiti sterilnom iglom i nježno istisnuti tekućinu iz njega pomoću vatice ili sterilne gaze, pojašnjava gđa. Buterin te naglašava kako je nakon ovog postupka, žulj je potrebno isprati 3%-tnim hidrogenom za ispiranje rana kako bi uklonili nepoželjne bakterije. Važan je i sljedeći korak a to je nanošenje antibiotske masti ili još bolje spreja kako bi se žulj što prije posušio. Zatim ga je potrebno zaštititi sterilnom gazom kako bi se održala čistoća i spriječila eventualna infekcija. Može se staviti flaster, ali svakako onaj koji dopušta da žulj diše. Postupak se ponavlja nekoliko dana ujutro i navečer dok ne dođe do poboljšanja.

Kako vlaga potiče razmnožavanje bakerija, zahvačeni dio stopala održavajte suhim, ali namakanje u morskoj vodi može biti od koristi jer ona dezinficira bolno mjesto.

“Nakon što je prošlo nekoliko dana od tretiranja žulja antiseptičkim sredstvima, te kada vidimo da se mlada kožica počela obnavljati, možemo malim škaricama ili kliještima ukloniti suvišnu kožu. Mjesto možemo mazati nevenovom masti, aloe verom ili kantarionovim uljem kako bi se koža što prije obnovila.” savjetuje Ivana Buterin.

Uz ovih 5 trikova svatko može imati duge noge

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo