Ispucale usne: imamo savjete stručnjaka - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ispucale usne: imamo savjete stručnjaka

Koji su uzroci ispucalih usana? Što sve utječe na njihovu osjetljivost i sušenje? Kako si pomoći? Pročitajte savjete deramtologinje Ivane Manole.

Ispucale usne problem su za velik broj ljudi. Nažalost, nakon isprobanih nekoliko desetaka “najboljih, najkvalitetnijih i najposebnijih” preparata za njegu usana, mnogima ponestaje ideja što učiniti i kako postići njegovane i zdrave usne zimi. No, stručnjaci upozoravaju kako je za ovaj problem mnogo više indikatora i rješenja nego što mislimo.

Koji su uzroci ispucalih usana?

Najbolji kućni proizvodi za lijepe i njegovane usne

“Uzroci suhih i ispucalih usana, uz specifičnu građu usana i vanjske uvjete zimi, mogu biti manjak vitamina i minerala, alergija na sastojke u balzamima za usne i pastama za zube, lijekovi, iritacija uzrokovana prehrambenim namirnicama… Usne u svojoj građi, za razliku od ostalih dijelova lica, nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. One su prekrivene samo tankim, nježnim slojem. Zbog toga dehidracija kroz usne može biti i do deset puta veća u odnosu na druge dijelove tijela”, upozorava dermatologinja Ivana Manola.

Dehidraciju usana povećava hladnoća i izloženost vjetru s jedne strane te suhi zrak u grijanim prostorima s druge strane. Stručnjaci upozoravaju kako u sezoni centralnog grijanja dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku (ispod 10 posto).

Obratite pozornost na prehranu

Niske temperature vani dovode do centralizacije krvotoka, odnosno smanjene cirkulacije krvi kroz periferne dijelove tijela (ruke, noge, lice). Ograničen protok krvi kroz usne pridonosi njihovoj daljnjoj dehidraciji. Suhe usne mogu biti i posljedica nedostatka vitamina i minerala. Vitamini bitni za kožu su B2 i B12 . Od minerala, čiji manjak može imati ulogu u nastanku suhih, ispucalih usana, bitno je spomenuti željezo i cink.

Zbog potrebe učestalije njege usana zimi, stalni kontakt usana s alergenima u dekorativnoj kozmetici (balzami, sjajila, ruževi) kao što su boje, propil galat, fenil salicilat može dovesti do nastanka kontaktne alergije i suhoće usana – ističe dermatologinja i upozorava kako i sastojci u pastama za zube, kao što su gvajazulen ili natrijev lauril sulfat mogu zbog iritativnog djelovanja biti kočimbenici u nastanku suhih usana.

I prehrana znatno utječe na zdravlje usana. Primjerice, sok citrusa može prouzročiti iritaciju usana, pa ih je poželjno izbjegavati dok se usne ne obnove. Iako ostala kisela i začinjena hrana neće utjecati na suhoću usana, ona ih može iritirati ako su u lošem stanju.

“Od lijekova koji mogu potaknuti suhoću usana u treba spomenuti retinoide (ili povećani unos A vitamina), propranolol (terapija zbog visokog tlaka), proklorperazin (terapija zbog vrtoglavice). Smanjena funkcija štitnjače (hipotireoza) može se manifestirati suhoćom usana. Suhe, ispucale usne mogu biti podloga za nastanak virusne (herpes), gljivične (candida) ili bakterijske (S. aureus) infekcije. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E, linolna kiselina, ulje noćurka, to su sastojci koji jako dobro i učinkovito maste usne, a da pritom ne izazivaju alergijske reakcije. Alkohol i kava isušuju kožu, a poželjno je i smanjiti unos slatke hrane jer ona ubrzava potrošnju B2 vitamina”, zaključuje liječnica Manola.

Moje zdravlje
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo