Ljepota

Ljepota

Istina o podočnjacima

Iako većina krivi nedostatak sna za podočnjake, istina je da tamni krugovi ispod očiju mogu nastati zbog mnogih razloga, uključujući i neke bolesti i stanja poput anemije, bolesti jetre i dehidracije.

Mali savjeti za velike podočnjakeIspod kože lica nalazi se složena mreža kapilara, a ponekad krv iz njih procuri u okolno područje. Prilikom čišćenja tih dijelova stvaraju se enzimi, a raspadanjem crvenih krvnih zrnaca oni postaju crni i tamno plavi, a lako su uočljivi zato jer je koža ispod očiju izuzetno tanka. Koji su česti uzroci podočnjaka?

Starenje

Koža ispod očiju je jako tanka, delikatna i osjetljiva. Upravo zato se na njoj najprije stvaraju i najlaške uočavaju bore. Kako starimo, koža se oko očiju dodatno stanjuje, a time su kapilare izraženije te je lakše vidjeti podočnjake.

Geni

Za jake podočnjake slobodno okrivite svoje roditelje, ako ne možete pronaći drugi razlog i ako vam je ova crta lica zajednička. Nasljeđe može imati veliku ulogu u izražajnosti podočnjaka.

Prehrana

Loša prehrana siromašna voćem i povrćem može ostaviti traga i na vašem licu. S druge strane, dovoljna količina vitamina A, C, K i E i ostalih nutrijenata može vam pomoći u ublažavanju tamnih krugova oko očiju.

Umor i manjak sna

Noćne ptice osjetit će manjak energije i strašni umor ujutro, a njihovo će ih lice odati da su prekasno pošli na počinak. Izuzetni umor može rezultirati bljeđom kožom, a tako su podočnjaci uočljivi iz aviona.

Cigarete i alkohol

Kasnonoćno partijanje s puno duhana i alkohola vašu će kožu transformirati i lišiti je prirodnog sjaja i lijepe boje. To je činjenica. Zbog prekomjerne konzumacije alkohola lako može doći do dehidracije u tijelu, a rezultat su podočnjaci.

Sunce

Prekomjerna izloženost sunčevim zrakama znatno povisuje izglede od razvijanja raka kože, a nije korisna ako ste skloni podočnjacima. Naime, sunčanjem se pigmentacija privlači na površinu kože (melanin) i tako se stvaraju tamni krugovi. Vanjski sloj kože naziva se epidermis, a unutarnji dermis. Kada se stvara povećana količina melanina, epidermis poprima smeđu boju, a dermis plavu ili sivkastu.

Kako prekriti podočnjake?

Bolesna jetra

Podočnjaci mogu signalizirati disfunkcionalnu jetru – organ koji iz našeg tijela filtrira toksine. Posrijedi može biti hepatitis, ciroza itd.

Anemija

Nedostatak željeza jedan je od najčešćih uzroka podočnjaka, a može se tretirati prehrambenim promjenama. Niska razina željeza najčešći je oblik anemije i rezultira lošom prokrvljenošću tkiva zbog slabije opskrbe krvlju obogaćene kisikom. Jedite puno zelenog lisnatog povrća, ciklu, sjemenke buče, sezama i bundeve, rajčice, grah, leću, mliječne proizvode i voće.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo