Kako do zdrave i lijepe kože? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako do zdrave i lijepe kože?

Kakvoća kože ovisi o dva čimbenika: o tome kako efikasno jetra eliminira toksine te kako funkcionira probavni sustav. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnoćama, idealan je partner lošoj koži.

Koža je naš najveći organ, organ na kojem se starenje najprije uočava, ali i organ čije se stanice regeneriraju. Više od bilo kojeg drugog organa, koža trpi kad u tijelu nastane neravnoteža.

Želite li očuvati kvalitetnu, glatku kožu, nužan je redovit unos zdravih namirnica, kisika i vode, uz svakodnevnu njegu kože izvana.

Ponekad su kreme temeljene na prirodnim sastojcima bolje rješenje od visoko tehnoloških revolucionarnih krema za lice jer sadrže blaže sastojke i savršeno su rješenje za osobe s osjetljivom kožom i one koje pate od nekih dermatoloških problema.

Jedite zdravo kako bi koža bila zdrava

Kakvoća kože ovisi o dva čimbenika: o tome kako efikasno jetra eliminira toksine te kako funkcionira probavni sustav. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnoćama, idealan je partner lošoj koži. Zato treba jesti zdravo kako bi i koža bila zdrava. Više od bilo kojeg organa, koža trpi kad u tijelu nastane neravnoteža. Unos hranjivih i kvalitetnih nutrijenata u velikoj mjeri je povezan s izgledom kože.

Brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju izgled kože. Kvaliteta kože može biti uzrokovana nedostatkom određenih vitamina i minerala. Da bi postigli sklad tih čimbenika, važno je da biramo zdrave namirnice, da jedemo raznoliko, a konačan rezultat je savršen ten.

Iako se kožne stanice neprestano regeneriraju, kombinacija genetike, okolišnih faktora stresa, životni stil i kvaliteta prehrane utječe na brzinu starenja kože. Kolagen i elastin stvaraju se u srednjem sloju kože, a daju koži čvrstoću i sposobnost rastezanja. Kako se s vremenom njihov postotak smanjuje, znaci starenja postaju očigledni. Proces starenja kože započinje sredinom dvadesetih godina, kad se proizvodnja kolagena usporava, a elastin gubi sposobnost vraćanja u prvotni oblik. Iako brzina starenja kože varira od osobe do osobe, svi zamjećuju iste znakove: prve bore, tanku kožu i proziran ten, gubitak potkožne masnoće koji uzrokuje ispijen izgled, obješenu ili pak suhu i nadraženu kožu.

Za smanjenje bora preporučuje se njega od pažljivo odabranih biljnih kompleksa kao što su:

  • stolisnik, koji koži vraća vlagu i svježinu
  • menta, koja učinkovito umiruje nadraženu kožu
  • biljka gavez koja raste u našem okruženju, na vlažnim mjestima, a sadrži nevjerojatne sastojke. Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zarasta, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena, pospješuje granulaciju i regeneraciju tkiva
  • blagotvorno djelovanje kadulje može se pronaći u drevnoj prošlosti. Zbog svog jakog antioksidativnog djelovanja koži može vratiti mladenački izgled.

Euten krema sadrži ekstrakte biljke gavez, stolisnik, kadulje i mente i ima izuzetno svojstvo regeneracije kože. Ona sadrži biljne supstance koje djeluju tako da ubrzavaju i normaliziraju obnovu kože po tonusu i svježini, te postepeno izglađuju bore. Nije neobično da skoro sve biljke koje dobro djeluju na kožu, u biti dobro djeluju i na jetru.

k
Autorica teksta:

Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za
Bioeliksir terapiju

www.bioeliksireuropa.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo