Ljepota

Ljepota

​Kako se riješiti akni na leđima?

Mnogi misle kako se akne mogu pojaviti samo na licu i dekolteu, no one na ​leđima su također česta pojava, posebno tijekom ljetnih mjeseci…

Hormonske promjene uvelike utječu na nastanak akni, pa one najčešće “izbijaju” u pubertetu, no i odrasle osobe nerijetko imaju akne. Žlijezde lojnice i u odrasloj dobi su vrlo osjetljive na hormonsku neravnotežu. Primjerice, akne se mogu pojaviti u žena koje imaju hormonske poremećaje poput sindroma policističnih jajnika.

Smatra se da je i stres jedan od glavnih “okidača” za akne u odraslih, a značajnu ulogu ima i nasljednost – rizik se povećava ako su jedan ili oba roditelja imali akne u odrasloj dobi.

Kako je leđa teže dosegnuti nego druge dijelove tijela, vjerojatno su često zapostavljena u svakodnevnoj njezi zbog čega možete zažaliti ljeti, kada je gola koža u prvom planu.

Osim proizvoda koji se mogu pronaći u trgovinama i ljekarnama, na određene si načine možete pomoći i sami!

Pazite li na prehranu?

Masne, pržene i slatke namirnice mogu uzrokovati probleme, ali u obzir treba uzeti i mnoge druge utjecaje, npr. pušenje cigareta. Naravno da će cijeli organizam, pa tako i koža, biti zdraviji s prehranom koja obiluje vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama (povrće, voće, riba, orašasti plodovi, sjemenke, hladno prešana biljna ulja).

Njegujte leđa

Ako ste skloni prištićima, izbjegavajte masna mlijeka i ulja, a dajte prednost laganim hidratantnim losionima. Uvijek se temeljito istuširajte, a jednom do dvaput tjedno napravite piling kako bi koža “prodisala”.


Pravilan odabir odjeće

U zaštiti kože od iritacija svakako treba misliti i na odjeću – sintetičke tkanine, vrućina i znojenje su vrlo neugodna kombinacija. Preporučuje se lagana odjeća od prirodnih tkanina, prije svega pamuka.

Čuvajte se stresa

Stres se najprije vidi na vašem licu, a smatra se da je razlog tome pojačano lučenje sebuma kojeg izlučuju lojne žlijezde, a koji može začepiti pore te tako potaknuti pojavu akni. Najčešće osobe pod stresom koje imaju akne tada padaju u začarani krug, jer ih i tjeskoba nastala od stresa tjera da diraju i trgaju prištiće.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo