Ljepota

Ljepota

Kako spriječiti urastanje dlačica?

Gotovo da nema ništa goreg od uraslih dlačica po raznim dijelovima tijela. Osim što estetski izgledaju ružno, nerijetko izazivaju crvenilo i upalne procese na koži koje nije lako tretirati niti ih se riješiti.

Urastanje dlačica na ljudskom tijelu gotovo se uopće ne bi događalo da ih ljudi ne pokušavaju ukloniti i skratiti na različite načine.

Depilacija je danas postala svakodnevna pojava većine modernih djevojaka i žena što dovodi do korištenja različitih tehnika njihova uklanjanja. Ljudska koža u svojoj evoluciji nije predvidjela uklanjanje dlačica određenim mehaničkim i kemijskim sredstvima, već samo prirodnim putem (opadanje dlačica). To dovodi do određenih neželjenih reakcija, a jedna od njih je urastanje dlačica.

Na žalost, univerzalni lijek protiv urastanja dlačica ne postoji, no postoje načini koji do jedne određene mjere mogu spriječiti ili barem ublažiti ovu pojavu.

kŠto možete učiniti?

Prije nego se bacite u akciju otklanjanja dlačica britvicom, napravite piling kako biste uklonili mrtve stanice kože. Učinite to prilikom tuširanja ili kupanja, nakon što vam koža omekša od tople vode. Tek tada možete početi s uklanjanjem dlačica britvicom.

Uklanjanjem mrtvih stanica kože omogućit ćete folikulu dlačice normalan rast. Prljavština i nečistoća mogu začepiti pore i onemogućiti normalan rast dlačica što tada uzrokuje urastanje. Topla će voda, također, omekšati dlačice pa ćete ih lakše ukloniti britvicom.

Prilikom uklanjanja dlačica britvicom nikako nemojte koristiti tupe britvice. S obzirom da su na njima stare dlačice, vjerojatno su se tijekom vremena već nakupile bakterije koje mogu izazvati upale na svježe obrijanoj koži.

Uostalom, neki tipovi kože jednostavno ne reagiraju dobro na uklanjanje dlačica britvicom pa trebate razmisliti o drugim opcijama – vosku, epilatoru, električnom brijaćem aparatu…

Pazite na pritisak britvice na kožu kako ne biste oštetili gornji sloj te, naravno, na samu tehniku uklanjanja dlačica. Britvica treba ići uz dlaku, a ne u suprotnom smjeru, jer to može izazvati iritaciju kože, upalu i urastanje dlačica.

Pokušajte ne prelaziti britvicom preko jednog mjesta na koži previše puta jer svaki puta britvica ukloni malo gornjeg sloja kože što isto može izazvati iritaciju.

kKoje su vam opcije?

Žene najviše problema s urastanjem dlačica imaju na području takozvane bikini zone i cijelog područja spolovila. Jedan od razloga je što su dlačice na tom području prilično guste i kovrčave. Drugo kritično područje su pazusi, a kod nekih žena i noge.

Osim što urastanje dlačica na tom području izgleda vrlo neprivlačno, može izazvati neugodu, bol ili svrbež i pečenje. S obzirom na osjetljivost tog područja, to može izazvati još veće probleme.

Dakle, kako ukloniti dlačice s intimnih dijelova tijela, a pritom spriječiti ili minimalizirati urastanje?

Prilikom upotrebe voska budite posebno oprezni. Naime, nećete moći sve dlačice ukloniti s korijenom. Neke će jednostavno puknuti na površini kože. Kad se to dogodi, nemojte ih više pokušavati ukloniti voskom. Učinite to koristeći britvicu ili ih, ako nisu vidljive, ostavite nekoliko dana dok ne narastu dovoljno za uklanjanje britvicom.

Upotreba kreme za depiliranje ne bi smjela biti uzrok urastanja dlaka pa je to jedna od opcija o kojoj trebate razmisliti ako imate većih problema s urastanjem dlačica. Krema je jedna od najnježnijih tehnika uklanjanja dlačica. Ipak, kad uklanjate dlačice priručnom žličicom, morate obratiti pozornost da poteze radite niz dlaku, a ne u suprotnom smjeru.

jNjega nakon depilacije

Koju god tehniku koristili za uklanjanje dlačica, vrlo je važna njega kože nakon depilacije. To je također jedna od ključnih stvari kako biste spriječili ili barem ublažili urastanje dlačica.

  • redovitim laganim pilinzima uklonit ćete mrtve stanice kože što će pomoći da dlačice raste prema gore. To možete učiniti laganim pilingom pomoću spužvice, ručnika ili preparatom za piling.
  • održavanje kože hidratiziranom još je jedan od važnih koraka kojim ćete spriječiti urastanje dlačica. Mlijeko ili krema za tijelo neka budu bez mirisa.
  • pazite što nosite jer usko donje rublje, hlače i slična odjeća mogu biti razlog rasta dlačica prema unutra.
  • nakon depilacije dezinficirajte područje alkoholom ili nekim sličnim antibakterijskim sredstvom. Možda osjetite lagano peckanje što ćete ipak lakše podnijeti nego urastanje dlačica. Uklanjanjem bakterija smanjit ćete mogućnost upalnih procesa.

Tretiranje uraslih dlačica

Ako ipak dođe do urastanja ili upale, alkoholom dezinficirajte upaljeno mjesto te lagano, koristeći čiste pamučne jastučiće, pokušajte istisnuti gnoj koji se eventualno nakupio. Nakon toga dezinficiranom iglom pokušajte izvaditi uraslu dlačicu (možda će ih biti i više na jednom mjestu).

Ako je to nemoguće, nemojte forsirati kako ne biste pogoršali situaciju. Ako je uspijete izvaditi iglom, do kraja je iščupajte pincetom te nakon toga ponovno dezinficirajte mjesto i namažite antiseptičkom kremom. Možete koristiti i kremu protiv prištića.

Ako ste više za prirodne opcije, na mjesto urasle dlačice možete nanijeti ulje čajevca.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo