Kleopatrina šminka liječi bolesti oka

sminka-kleopatra-oko-oci

Studija, objavljena u časopisu Analytical Chemistry, tvrdi kako takva šminka pomaže u sprječavanju razvoja očnih bolesti. Ključ se nalazi u činjenici kako taj make up sadržava olovne soli.

Ako se radi o niskim koncentracijama, ove soli proizvode nitrični oksid, koji jača imunološki sustav i pomaže mu u borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati infekcije oka.  

Šminka koju su nanosili stari Egipćani kako bi potamnili i istaknuli oči ponekad se pripremala i po mjesec dana. Teoretski govoreći, zbog olova koje je sadržavala takva je šminka potencijalni rizik za zdravlje.  

Tuš za očiNo, analiza znanstvenika iz muzeja Louvre i CNRS istraživačkog instituta otkrila je kako u malim količinama olovo može imati pozitivan učinak.

"Od ranije je poznato kako su stari Rimljani i Grci make up-u pripisivali ljekovita svojstva, no sada smo htjeli ustanoviti o kakvim se svojstvima točno radi", rekao je voditelj istraživanja, Philippe Walter.

Stručnjaci su u svrhu istraživanja, koristili mikro elektrode (deseti dio debljine ljudske vlasi) kako bi ustanovili učinak soli olovne kloridne kojeg su koristili Egipćani – laurionita – na stanicu.

S obzirom da stimulira nespecifičnu imunološku obranu može se zaključiti kako je ovaj olovni sastojak namjerno napravljen i korišten u formulama starih Egipćana kako bi spriječili i liječili bolesti oka, zaključuju stručnjaci.

 D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!