Ljepota

Ljepota

Koliko često koristite grickalicu za nokte? Evo koliko bi trebali, a da ne pretjerate

Foto: Shutterstock

Rezanje noktiju nije svima omiljen posao, ali se mora “obaviti”.

Nažalost, ako nokte režete previše ili prečesto, možete ih i oštetiti te spriječiti njihov rast. Jedan od bolnih problema su urasli nokti, a ponekad mogu zahtijevati i pregled liječnika. 

Britansko Sveučilište Nottingham provelo je istraživanje koje je pokazalo koliko često treba koristiti grickalicu za nokte. Istraživač Cyril Rauch istaknuo je:

Prema našim rezultatima, predlažemo da oni koji skraćuju notke na dnevnoj bazi, biraju ravne ili zakrivljene rubove ili u protivnom mogu naštetiti noktima što može voditi do niza ozbiljnih problema.

U prijevodu, jednostavni oblici noktiju su najbolje rješenje kod rezanja noktiju.

Imate žute, bijele ili tamnocrvene nokte? Određena boja ukazuje na ozbiljne bolesti

No, koliko često treba uopće rezati nokte i kako ih zaštititi?

Iako treba izbjegavati često rezanje noktiju, ne treba ih ni pustiti da narastu previše. Doktor Esteban Kosak kaže:

Ako ne režete redovito nokte, oni postaju skloni oštećenjima i lomljenju, ali i vrlo vjerojatno će pod njima biti prljavštine i bakterija koje potencijalno mogu širiti infekciju.

Idealno bi bilo da se grickalice primite jednom tjedno za nokte na rukama i nekoliko puta mjesečno za nokte na stopalima jer oni rastu znatno sporije

Američko udruženje dermatologa otkrilo je i nekoliko savjeta kako rezati nokte: 

  • Nokte je potrebno omekšati prije rezanja, zato je idealno vrijeme za rezanje nakon kupanja odnosno tuširanja.
  • Iznimno je važno koristiti kvalitetan alat, pa svakako uključite i škarice za nokte na rukama te grickalice za nokte na stopalima. 
  • Nokte izrežite gotovo pa ravno, a zatim ih oblikujte rašpicama na rubovima. 
  • Svakako se oduprite nagou za rezanjem kožice. “Kožica oko noktiju štiti korijen nokta. Kada maknete koživu, bakterije lakše mogu ući u vaš organizam i prouzročiti infekciju. A ako dobijete infekciju nokta, teško je se ponekad riješiti, savjetuju dermatolozi.”
  • Na kraju, cijeli proces završite kremom i dobro namažite ruke i nokte. Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, svakako se javite liječniku.

Koliko često treba odlaziti na medicinsku pedikuru?

Dobra i redovita manikura i pedikura su važan dio osobne higijene koja, ukoliko se pravilno i redovito primjenjuje, sprječava mogućnost nastanka problematike noktiju i stopala ili, kod osoba koji su rizična skupina, usporava njihov nastanak. Tretman u našoj podološkoj klinici se temelji prvo na dijagnostici problematike: pregledaju se svi nokti i stopala: provjeri se postoje li znaci gljivične infekcije nokta ili stopala, da li ima kurjih očiju, natisaka, bradavica na stopalu. Problematika se kratko prokomentira s klijentom i objasni uzrok i način liječenja, potom se odradi procedura suhe pedikure s kompletnim tretmanom noktiju i stopala. Nokte lakiramo samo donešenim lakovima za nokte kako bi spriječili širenje infekcije među klijentima. Osobe koje nemaju problematiku stopala i noktiju odlaze na pedikuru ovisno o estetskim potrebama ili sami uređuju nokte i stopala. Osobe s problematikom, ovisno o težini problema, dolaze svakih 1-2 mjeseca, objašnjava Ivana Manola, dr.med.spec.dermatologije i venerologije.

Retronihija – što je, kako nastaje i kako se liječi?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo