Ljepota

Ljepota

Koliko je opasno koristiti kremu za sunčanje nakon isteka roka?

shuttesrstock

Svaka krema ima rok trajanja koji je obično otisnut na ambalaži, pa tako i ona sa zaštitnim faktorom.

Najsigurnija opcija je riješiti se zaštitne kreme odmah nakon isteka roka, ali kako prenosi stranica youbeauty.com, u “kriznim” je situacijama možete bez straha koristiti i šest mjeseci nakon isteka roka.

Formule u kremama sa zaštitnim faktorom su različite, pa nije moguće dati jedan podatak o trajnosti za sve. Tu su naravno i ostali čimbenici koji utječu na sastav, poput vrućine i UV zraka, što govori kako ne biste sve kreme koje imate trebali nositi na plažu te ju nikako ostavljati na jakom suncu i visokim temperaturama (npr. u automobilu).

Kreme za sunčanje prolaze kroz testiranje u istoj plastičnoj ambalaži u kojoj se prodaju kako bi se osigurala nepromjenjivost formule (u dodiru s različitim materijalima i ona se može mijenjati), ali kroz vrijeme i utjecaj vrućine, plastika se može razgraditi što bi značilo da na sebe osim kreme nanosite i čestice plastike.

Obavezno je napomenuti da su čudan miris kreme ili promjena strukture sadržaja jasni znaci da ju odmah, i to bez razmišljanja, bacite u smeće!

Kožu pripremite za sunce i zapamtite, kremu za sunčanje je potrebno nanositi i u hladu.

Foto: shutterstock

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo