Ljepota

Ljepota

Laserskim zahvatima možete pomladiti cijelo tijelo, pa čak i – vaginu!

Shutterstock

Estetska medicina se sve više razvija u smjeru neinvazivnih zahvata i onih minimalno invazivnih.

Veliku ulogu u ovom procesu ima i pojava lasera koji nudi veliku paletu tretmana kojima održavamo naše lice i tijelo.

4D LASERSKO ZATEZANJE LICA

4D lasersko zatezanje lica je nova revolucionarna metoda u pomlađivanju lica. Ovaj neinvazivni tretman djeluje kroz cijelu dubinu kože: dio tretmana radi se s unutarnje strane usne šupljine, a dio s vanjske strane lica. Dio učinka vidi se odmah nakon zahvata, a dio kasnije, kad se koža naknadno postepeno zateže.

4D lasersko zatezanje lica sastoji se od četiri različita laserska tretmana.

Dio tretmana se radi s unutrašnje strane usne šupljine i njegov je zadatak poticanje vraćanja postojećeg kolagena u spirale i stimulacija nastanka novog kolagena. Ovime se postiže trenutno i naknadno zatezanje kože i poboljšanje elastičnosti. Ostala 3 laserska tretmana rade se preko kože s vanjske strane, te djeluju na poboljšanje tonusa kože, potiču zatezanje kože i smanjuju nepravilnosti na površini kože, te djeluju kao blagi piling.

Ovaj tretman traje do 60 minuta, bezbolan je, a nakon tretmana klijent se naravno može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima. Nakon zahvata potrebno je mjesec dana izbjegavati izlaganje suncu, odnosno korištenje krema sa zaštitnim faktorom 50 plus.

Po potrebi ovaj tretman se može ponavljati u razmacima od minimalno mjesec dana

LASERSKA EPILACIJA

Epilacija je postupak trajnog uklanjanja neželjenih dlačica. Postoje tri faze rasta dlaka, to su faza rasta, faza mirovanja i faza ispadanja. Laserska zraka može uništiti onu dlaku koja je u fazi rasta, zbog toga je potrebno više tretmana kako bi se uništile sve dlake.

Liječenje akni: Znate li kako izgleda i koliko traje te zašto vam ne pomažu kreme i losioni?

Tijekom tretmana lasersku zraku dovodimo u kontakt sa kožom, te ona biva apsorbirana najviše od melanina (pigment u dlaci i koži). Uslijed apsorpcije dolazi do oštećenja dlačica kao i do oštećenja stanica proizvođača dlake (ako je dlaka u fazi rasta). Kako zbog zagrijavanja dlaka ne bi došlo do oštećenja okolnog tkiva i peckanja, koristimo i uređaj koji hladi tretiranu zonu kože.

Ovisno o regiji tijela i kvaliteti dlačica, ovaj tretman se ponavlja nekoliko puta u određenim intervalima. Na ovaj način mogu se uklanjati dlačice na svim dijelovima tijela.

Nakon zahvata potrebno je mjesec dana izbjegavati izlaganje suncu, odnosno korištenje krema sa zaštitnim faktorom 50 plus.

KAPILARE

Proširene kapilare na licu i nogama predstavljaju vrlo čest estetski problem. Najčešće se pojavljuju na licu i nogama, a genetika ima glavnu ulogu u njihovu nastajanju.

Lasersko uklanjanje daje najbolje rezultate kod uklanjanja kapilara i tanjih vena. Ovdje laserska zraka djeluje na hemoglobin u crvenim krvnim zrncima i na taj način uništava tretiranu kapilaru. Manje kapilare nestaju odmah, a za veće je potrebno izvjesno vrijeme da nestanu. Konačni rezultat je vidljiv nekoliko mjeseci nakon laserskog tretmana. Broj tretmana je individualan, u većini slučajeva je dovoljno 1-3 tretmana. Kako bi izbjegli osjećaj peckanja koji izaziva laser za vrijeme tretmana, koristimo specijalan uređaj koji ispuhuje hladan zrak na regiju koja se tretira.

CELULIT

Smatra se da 90% žena u svijetu ima celulit. Sjedilački način života, ne zdrava prehrana, smanjen unos vode, smanjena tjelesna aktivnost, stres, su glavni uzroci nastanka celulita. Najčešća mjesta na tijelu na kojima se stvara celulit su natkoljenice i stražnjica, a može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Celulit nije nužno vezan uz debljinu, mogu ga imati i osobe normalne tjelesne težine.

Za uklanjanje celulita koristimo laserski tretman. Tretman je bezbolan, traje ovisno o površini tijela koja se tretira, obično oko 45 min. Laserom djelujemo preko kože. Ovim tretmanom se postiže topljenje celulita i zatezanje kože. Nakon tretmana je preporučljivo brzo hodati pola sata. Tretman bi se trebao ponoviti 3 puta u razmacima od mjesec dana.

Za rješavanje tvrdokornijeg celulita kao i uklanjanje masnih naslaga, preporučamo lasersku lipolizu ili laserom potpomognutu liposukciju kao operacijske tehnike.

LASERSKO UKLANJANJE TETOVAŽA I HIPERPIGMENTACIJA

Trenutno najuspješnija i najbolja metoda za uklanjanje tetovaža i hiperpigmentacija kože je laserska metoda. Nakon ovakvog zahvata ne ostaju ožiljci. Sada zastarjele mogućnosti odstranjivanja tetovaža kao što su kirurško izrezivanje ili skidanje sloja kože Thiersch-ovim nožem ostavljaju vidljive ožiljke.

Kod laserskog zahvata odstranjivanja tetovaža i hiperpigmentacija bitno je da se koristi poseban laser. Za vrijeme zahvata razvija se velika temperatura koja razbija pigment dok okolno tkivo bude pošteđeno. Pigment se kasnije limfnim putem odstrani. Laserski je moguće ukloniti sve boje tetovaža.

Da bi tetovažu uklonili sa što manje tretmana, bitno je prvo tetovažu pripremiti za uklanjanje s frakcioniranim laserom koji napravi točkasta oštećenja na koži. Nakon toga Q SWITCH laserom, određenim nastavkom (ovisno o boji koja se želi odstraniti), djelujemo na pigment. Za vrijeme rada koristimo specijalan uređaj koji ispuhuje hladan zrak na mjesto djelovanja lasera kako zahvat ne bi bio neugodan.

Nije uputno tretirati svježe tetovaže, već treba pričekati 6-12 mjeseci. Potrebno je tretirano mjesto štititi od Sunca narednih mjesec dana. Kod odstranjivanja tetovaža, ovisno o vrsti tetovaže, te bojama, za potpuno odstranjenje potrebno je 3-10 tretmana koji se ponavljaju u razmacima od najmanje mjesec dana.

Kod odstranjivanja hiperpigmentacija najčešće je potreban jedan tretman, ponekad dva u razmacima od najmanje mjesec dana.

LASERSKO UKLANJANJE BENIGNIH KOŽNIH IZRASLINA

Ove izrasline laserski uklanjamo bezbolno, najčešće nije potrebna niti lokalna anestezija. Nakon uklanjanja izrasline obično nastane krastica koja otpadne nakon nekoliko dana, a na koži nisu vidljivi ožiljci.

LASEROM POTPOMOGNUTA LIPOSUKCIJA PODBRATKA I ZATEZANJE DONJE TREĆINE LICA

Ova metoda preporuča se svakoj osobi koja ima nakupinu masnog tkiva u području podbratka i kod koje je koža u donjoj trećini lica i vrata opuštena, no ne toliko da je potrebno napraviti face lifting.

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

Ovaj zahvat se radi u lokalnoj tumescentnoj anesteziji. Laserom se djeluje ispod kože podbratka i otapa višak masnog tkiva. Također se laserom i potkožno zateže koža u donjoj regiji lica. Zahvat je bezbolan. Kompresivni steznik oko vrata i lica se nosi 3-5 dana nakon zahvata. 3-6 mjeseci nakon zahvata vidi se krajnji rezultat.

LASERSKA LIPOSUKCIJA I LIPOLIZA

Potpuno novi oblik liposukcije koji daje puno bolje rezultate od klasične liposukcije je kad se uz liposukciju djeluje i dodatnom energijom na masno tkivo i unutrašnji dio kože. Ovo se postiglo upotrebom lasera. 

Zahvat se izvodi u lokalnoj tumescentnoj, spinalnoj ili općoj anesteziji, zavisno o regijama koje će se tretirati, te o dogovoru anesteziologa, pacijenta i operatera.

Dio masnog tkiva se izvadi odmah van, a dio se otapa u tijelu kroz naredna 3 mjeseca. Nakon zahvata potrebno je nositi kompresivni steznik 2-4 tjedna.

Oporavak nakon laserske liposukcije u usporedbi sa klasičnom liposukcijom je znatno brži, pacijent se puno ranije može vratiti svakodnevnim aktivnostima, a nošenje steznika je kraće jer se djelovanjem lasera na kožu uzrokuje njeno stezanje te se ona prilagodi novom manjem obujmu, pa je tako nošenje steznika nakon ovakvog zahvata 2-4 tjedna u usporedbi s klasičnom liposukcijom nakon koje se steznik nosi 6-8 tjedana. Rezultat nakon laserske liposukcije je prirodniji izgled tijela, bez neravnina jer laser otapa mast koja se tako ravnomjerno vadi s pojedine regije tijela.

LASERSKI TRETMAN PREKOMJERNOG ZNOJENJA U PAZUŠNIM REGIJAMA (LASER SWEAT ABLATION)

Lasersko uklanjanje znojnih žlijezda u predjelu pazušne regije je metoda za otklanjanje prekomjernog znojenja u tim regijama. Zahvat se izvodi petnaestak godina u Svijetu, a mi ga radimo od 2008g., te smo i edukacijski centar za ovaj zahvat. Prije zahvata radimo test sa jodom i škrobom kojim lociramo žlijezde u pazušnim regijama, markiramo ih i započne se laserski tretman. Iz tri točke se laserskom zrakom ulazi ispod kože u pazušnoj regiji, te se na taj način ukloni oko 80-85% žlijezda znojnica. Zahvat se izvodi u lokalnoj tumescentnoj anesteziji. Ponavljanjem testa jodom i škrobom iza zahvata, odmah se vidi rezultat.

LASERSKA OPERACIJA VENA (EVLA)

Klasična operacija proširene vene saphene na nozi je ona kod koje se vena uklanja stripingom – čupanjem cijele vene i postoperativnog nošenja kompresivnih čarapa. Operacija je dosta bolna u poslijeoperacijskom tijeku, a recidivi su 15 do 20%.

Laserska operacija se sastoji uvođenjem laserskog fibera u područje proširene vene i njenog zavarivanja uslijed djelovanja laserske energije sa visokom temperaturom. Zahvat se obavlja u lokalnoj tumescentnoj anesteziji, a iza operacije se odmah hoda i može se već slijedeći dan nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima i poslom. Elastična kompresijka čarapa se nosi samo preko dana kroz 3-4 tjedna. Recidivi prema svjetskim statistikama su 1-2 %, što je znatno manje nego kod klasične operacije vena, te su ovo i glavne prednosti laserske operacije u usporedbi s klasičnom.

LASERSKA VAGINALNA REJUVENACIJA – POMLAĐIVANJE VAGINE LASEROM

Poznati efekt temperature laserske energije na tkivo koje se zateže retrakcijom kolagenih niti, te time vezano i produkciji novog kolagena, u ovom slučaju se koristi da bi se postiglo zatezanja vagine čije stjenke izgube na elasticitetu nakon poroda.

Obično se rade 3 tretmana u razmacima po mjesec dana što dovodi do boljeg spolnog osjećaja, a i rješava se problem početne inkontinencije jer se zatezanjem vagine podiže vrat mokračnog mjehura i na taj naćin postiže kontinentnost. Zahvat je apsolutno bezbolan i nije potrebna nikakva anestezija.

IZBJELJIVANJE SPOLNE I ANALNE REGIJE ( BLEACHING), ZATEZANJA KOŽE VANSJKOG SPOLOVILA KOD ŽENA

Estetsko oblikovanje i njega se je davno spustila i na najintimnije dijelove tijela, kako sa epilacijom tako i sa samom kožom.

Izbjeljivanje spolne i analne regije laserom u nekoliko tretmana danas je hit u Svijetu. Uz navedeno, sve češće se radi i zatezanje kože laserom vanjskog spolovila žene, pri čemu se dobije nakon nekoliko tretmana bolja napetost vulve i juvenilniji izgled. Ovi zahvati su bezbolni i nije potrebna nikakva anestezija.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo