Ljepota

Ljepota

Mali vodič kroz eterična ulja

Eterična ulja su esencije raznih ljekovitih biljaka. Visoko su koncetrirana, pa se koriste u razblaženom obliku i u vrlo malim količinama.

Blagodati korištenja eteričnih ulja su beskrajne – ona smiruju, opuštaju, energiziraju, djeluju kao afrodizijak… Eterična ulja se ili apsorbiraju u kožu ili inhaliraju, ali se nikad ne smiju uzimati oralno. Evo nekoliko načina kako ih možete najbolje iskoristiti:

U kupki: Pridržavajte se uputa na bočici eteričnog ulja, ali općenito se ne preporuča više od 10 kapi esencijalnog ulja na 20 ml ulja ili pjene za kupku u, naravno, punu kadu.

spa-etericna-uljaU losionu za tijelo: Oko 5 kapi eteričnog ulja pomiješajte s 10 ml neutralnog losiona za tijelo.

U kremi za lice: Dodajte dvije kapi eteričnog ulja u 4 ml neutralne kreme ili losiona za lice.

Kao ulje za masažu: Desetak kapi eteričnog ulja pomiješajte sa 30 ml ulja za masažu.

Za osvježavanje prostora: Pomiješajte četiri kapi eteričnog ulja s malo vode i položite na keramičku lampicu ispod koje ste zapalili svijeću. Također možete dodati dvije kapljice eteričnog ulja u plastičnu bocu sa 150 ml vode. Ovako pripremljeno koristite umjesto uobičajenih osvježivača zraka.

Što eterična ulja čine za vaš duh i tijelo?

Kamilica umiruje i opušta. Potiče san i štiti kožu protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje.Koristite za kupku, kao ulje za masažu ili pomiješajte sa proizvodima za kosu i njegu kože.

Bosiljak razbuđuje i energizira, te podiže koncentraciju i daje entuzijazam. Koristite u kupki ili kao ulje za masažu.

lavandaEukaliptus je antiseptik i pomaže kod respiratornih problema prilikom prehlade. Olakšava bol kod rana i ozljeda. Koristite u kupki, kao ulje za masažu, osvježivač zraka ili pomiješajte s kremom za ruke.

Lavanda također djeluje antiseptički, umiruje i ima ljekovita svojstva. Na kožu se može nanositi i u nerazrijeđenom obliku. Korsiti se za liječenje opekotina, ugriza i ožiljaka. Nekoliko kapi lavande dodajte u kupku, ulje za masažu, ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Limun liječi, osvježava i potiče dobro raspoloženje. Dodajte nekoliko kapi u kupku, ulje za masažu ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Naranča smiruje i jača kosu. Također ima pozitivan učinak na osobe u depresivnom stanju. Koristite u kupki, kao ulje za masažu ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Pepermint djeluje antiseptički i stimulirajuće, te olakšava bol. Umiješajte nekoliko kapi u kupku ili ulje za masažu.

Sandalovina je antiseptik, vraća ravnotežu duha i tijela i djeluje kao afrodizijak. Pomaže kod kašlja i upale grla. Dodajte nekoliko kapi u kupku, ulje za masažu i parfeme.

spa wellnessMali savjeti za pravilnu i sigurnu upotrebu eteričnih ulja

  • Eterična ulja čuvajte u tamnim bočicama i na hladnom mjestu – svjetlo, toplina i vlaga ih oštećuju.
  • Eterična ulja se ne smiju uzimati oralno, jesti ili piti. Uz iznimku lavande, sva ostala eterična ulja trebaju se razblažiti prije nanošenja.
  • Ukoliko dođe do kontakta ulja s očima, isperite blagim proizvodom za čišćenje lica i potražite liječnički savjet.
  • Eterična ulja povećavaju reakciju kože na sunce. Stoga ih nemojte nanositi neposredno prije sunčanja, jer je tada veća opasnost od opeklina.
  • U slučaju iritacije kože, prestanite koristiti eterično ulje.
  • Trudnice se, prije korištenja eteričnih ulja trebaju posavjetovati s liječnikom.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo