Ljepota

Ljepota

Miomirisni dašak wellnessa

Snop suhog cvijeća, skladno posloženog u atraktivnu posudu i obogaćenog kapima eteričnog ulja, obogatit će vaš životni prostor toplim bojama i mirisom. Na taj način ste osim atraktivnog ukrasa u prostoriji, dobili i ugodan osvježivač zraka.

Nema te osobe koja može odoljeti ljepoti ukusno aranžiranog cvijeća. Iako se danas tijekom cijele godine može nabaviti svježe cvijeće, nema potrebe za brigom i njegom, mijenjanjem vode ili strahovanjem da ćete prevrnuti vazu i oštetiti namještaj.

lavandaŽelite li u svoj dom ili ured unijeti dašak prirode u svako godišnje doba, pravi izbor za vas su buketi od suhog cvijeća.

Oplemenite životni prostor

Aranžmani od suhog cvijeća mogu se kupiti već složeni. Tople boje suhog lišća i cvijeća zasigurno će obogatiti vaš životni prostor. Prednost suhog cvijeća nad svježim je u jednostavnosti održavanja. Suho cvijeće je dugog vijeka trajanja, nije mu potrebno mijenjati vodu i uvijek izgleda podjednako atraktivno. Za one koji (još) pate ili će tek patiti od nostalgije za prošlim godišnjim odmorom, a pritom su i marljivo šetali prirodom i skupljali mali herbarij, kamenčiće s plaže ili školjke, prava je prilika za aranžman koji će još neko vrijeme podsjećati na šum valova, borovu šumu, zrikavce i vruće ljetne dane. Za slaganja malog mediteranskog ili primorskog terarija provest ćete ugodno vrijeme prožeto svježim uspomenama i zabaviti se ukućanima.

Mirisne čari eteričnih ulja

Čak ni miris svježeg cvijeća nije nenadoknadiv – eterična ulja u dodiru sa suhim cvijećem daju podjednako ugodne mirisne note u prostoru. Kap dvije sto postotnog čistog eteričnog ulja od ruže, nanešenog na buket od osušenih ruža, učinit će vaše prostorije neodoljivo mirisnim.
U prodavaonicama ekoloških proizvoda lako ćete naći ulja s aromama lavande, ružmarina, naranče ili limuna… te nadolazeću sezonu prohladnih jesenskih dana dočekati s odabranim mirisima prirode.

cvijeceTko je, pak, kreativan i vješt u aranžiranju cvijeća, može se upustiti u avanturu slaganja miomirisnih buketa. Dobro je znati da nije svako cvijeće prikladno za sušenje. Ruže su, primjerice, idealno cvijeće za sušenje i izradu cvjetnih aranžmana.
Osušenim ružama možete pridodati neku od sljedećih biljaka: lovor, bršljan, mimoze, lavandu, margarete ili vrijesak. Spomenute su biljke vrlo zahvalne za sušenje i izradu aranžmana.

Dodajte ukrasne plodove

Ukoliko sami berete cvijeće, trebate to činiti u suho doba dana, odnosno u podnevne sate. Izbjegavajte kišu i rosu jer vlaga čini cvijeće osjetljivim i otežava sušenje. Postoje razne tehnike sušenja bilja i cvijeća, no gotovo sve zahtijevaju sljedeće uvjete: suhi prozračan prostor, daleko od topline i svjetlosti. Da bi dobili autentičan aranžman, osušenim cvjetovima i lišću dodajte i plodove voća i povrća, kao što su, primjerice, tikvice i jabuke. Također, uvijek efektno djeluju i osušene kriške citrusa. Smjestite li aranžman u atraktivnu vazu, košaru od pruća ili posudu od porculana, odnosno bakra, dodatno ćete oplemeniti prostori i staknuti prekrasne tonove cvjetnog aranžmana u aktualnim bojama.

Slične savjete o wellnessu možete pročitati u najnovijem broju časopisa PRO Wellness.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo