Moda koja uništava zdravlje - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Moda koja uništava zdravlje

Postoje stvari koje činimo za bolji izgled, a nisu dobre za naše zdravlje. Tako na primjer tinta za tetoviranje sadrži živu, buši kožu i tako ju ostavlja na našem tijelu vječno. Pročitajte što još, u ime mode i ljepote, činite svom tijelu i zdravlju.

Visoke pete

Iako su muškarcima visoke pete neodoljive na ženskoj nozi, one itekako mogu nanijeti štetu vašem zdravlju. Možete iskrenuti gležanj, zaraditi žuljeve, patiti od grčeva u mišićima i deformirati nožne prste!

Prevelike i preteške torbice

Istraživanja su dokazala da nejednako raspoređen teret može uzrokovati bol u vratu. Torbice koje imaju 15 do 17 posto tjelesne težine uz to mogu uzrokovati pomicanje kralježnice. Novo istraživanje koje je provela britanska udruga za kiropraktiku tvrdi da u današnje vrijeme, osim žena, pod utjecajem modnih trendova i velik broj muškarca pati od bolova uzrokovanih svakodnevnim nošenjem preteških i velikih torbi. Prilikom nošenja torbe vrat se automatski naginje u stranu kako bi olakšao nošenje tereta te omogućio raspodjelu težine, a to uzrokuje napetost i zatezanje. Time se povećava udaljenost između vrata i ramena, što kasnije može uzrokovati bol u vratu i upalu mišića. Neprestano napinjanje vratnih mišića može utjecati na pojavu grčeva te bolova.

Tange

Tange uzrokuje vaginalne infekcije i infekcije urinarnog trakta. Ako su one neizostavni dio vaše garderobe, barem za spavanje nosite obične pamučne gaćice.

Uske traperice

Iako se mnoge žene ne slažu s njima, moderni muškarci smatraju da im uske traperice super stoje i ne žele ih se odreći. No, taj najnoviji trend je za njih i jedan od najopasnijih! Otkriveno je da uzrokuju probleme s mjehurom i torziju testisa. Istraživanje provedeno nad 2000 Britanaca je otkrilo da je kod jednog na svakih deset osoba nošenje uskih traperica uzrokovalo torziju testisa. Ostali su se žalili na probleme s mjehurom ili urinarne infekcije što je neke od njih natjeralo da prestanu nositi takve traperice kako bi izbjegli moguća trajna oštećenja.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo