Ljepota

Ljepota

Možemo li izbjeći urastanje dlačica nakon depilacije?

Kako si možemo pomoći kod urastanja dlačica? Kako možemo kožu pripremiti na depilaciju i kako je njegovati ako želimo izbjeći urastanje dlačica?

Ljetne vrućine podrazumijevaju kratke hlačice, suknje i haljine – ukratko, oskudniju i laganiju odjeću. Samim time više pažnje uklanjanju dlačica. Za mnoge se javlja neugodna i ponekad bolna pojava – urastanje dlaka! Kako si možemo pomoći u tom slučaju? Kako možemo kožu pripremiti na depilaciju i kako je njegovati ako želimo izbjeći urastanje dlačica? Odgovore na ova pitanja smo potražili u razgovoru s vizažisticom i kozmetičarkom Zdenkom Mihelj.

Do kojih komplikacija mogu dovesti urasle dlačice?

Upala korijena dlake zove se folikulitis, najčešće se radi o infekciji. Ponekad su joj uzrok i gljivice. Pojačano znojenje, sjedenje, uska odjeća, nepropusni materijali (sintetika), dlakavost, osjetljiva ili suha koža… sve su to faktori koji mogu pridonjeti upalama. Osim boli može nastati crvenilo i iritacija.

Urasle dlačice možemo podjeliti na:

  • klasične urasla dlake, koje nalazimo ispod tankog sloja mrtvih stanica na koži koje u potpunosti prekriju otvor, folkulu dlake. Te mrtve stanice ne dopuštaju da dlaka izađe na površinu nego mora pronaći drugi put, a u ovom slučaju to je ispod kože. Vidimo je kao las ispod kože.
  • skrivene urasle dlake: vidimo ih, ali ih ne možemo izvući na površinu. Najčešće se dogodi da dlaka promjeni prirodni položaj folikule, a problem se ponavlja.
  • savinute urasle dlake: tijekom svog rasta, opet zbog nemogućnosti da izađu na površinu, zaokreću se i rastu pream natrag. Dolazi do zadebljanja, prištić koji nmastane ne stvara problem, ali ako ga nestručno želimo ukloniti, stvara se upala koju moramo tretirati antibioticima u suradnji s lječnikom.
  • urasle dlake kod bikini zone koje često vidimo kao male crne točke, a nakon iritacija ili pokušaja odstarnjivanja postaju crvene i pretvaraju se u upalni proces.

Što možemo napraviti kako bismo spriječili urasle dlačice?

Prije same depilacije, bez obzira na koju metodu se odlučimo, bilo bi dobro napraviti piling i prije samog tretmana ne namazati kožu mlijekom ili losionom. Ako je vruće vrijeme, treba malo pričekati da se koža “ohladi” i nanjeti u tankom sloju talk kako bi se upio višak znoja, a koža ostala suha.

Kako se urasle dlačice mogu tretirati i sanirati?

Nažalost, ne možemo djelovati preventivno na urastanje dlaka. Svatko bi trebao primjetiti što mu pospješuje stvaranju upala i to pokušati riješiti. Primjerice, ne britvicom uklanjati dlake u suprotnom smjeru od rasta ili koristiti ulja tijekom ljeta koja znaju začepiti folikul dlake. Ponekad do rezultata ne možemo doći bez antibiotika ili posjete lječniku.

Kako možemo kožu njegovati poslije depilacije?

Nakon depilacije trebali bi koristiti sredstva koja su preporučili proizvođači vosak – voda ili ulje/specijalni gel ili krema za usporavanje rasta dlaka). Postoje sredstva nakon depilacije u obliku krema i gela koja u sebi sadrže biljna supstance za smanjivanje nadražaja na koži. Treba izbjegavati korištenje pilinga, sapuna, dezodoransa ili parfimirana mlijeka i losione za tijelo.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

Karmen Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo