Ljepota

Ljepota

Napravite sami lanolinsku kremu – pomaže kod pelenskog osipa i idealna je za suhu kožu stopala

Sigurno ste čuli za ‘Pavlovićevu’ kremu koja se obično koristi za njegu pelenske regije kod djece? Takva krema se obično radi od rafiniranog bademovog ulja, destilirane vode, lanolina, vazelina i eventualno još kojeg dodatka.

Pretpostavljate da ta varijanta kreme baš i nije pretjerano hranjiva za našu kožu. No dobra je stvar što s minimalno truda možete doma izraditi jednu od najkvalitetnijih krema u kojoj će uživati svi članovi obitelji.

Lanolinska krema je izvrsna za njegu pelenske regije, za suhu kožu stopala i ruku, za njegu suhe i osjetljive kože te kao zaštitna krema koja će štiti kožu od vanjskih utjecaja. Kao što samo ime kaže glavni sastojak ove kreme, koji je zaslužan i za emulgiranje sastojaka, je lanolin.

Lanolin dobiven iz ovčje vune je jedan od najstarijih i najčešće korištenih emulgatora u kozmetici. Dobiva se čišćenjem vune pomoću vruće vode, a od vune jedne ovce dobije se prosječno 200 ml lanolina. Lanolin sadrži jako puno raznih spojeva, dominiraju lanolinske kiseline, lanolinski alkoholi, kolesterol, lanosterol.

Lanolin koji se može kupiti na tržištu je žuta, masna tvar i na sebe može vezati trostruku masu vode u odnosu na svoju masu. Često ima miris po sjenu, no dodavanjem eteričnih ulja i hidrolata miris se gubi. U farmaceutskoj industriji postoje i pročišćene vrste lanolina koji su u potpunosti bez mirisa te bijele boje.

Kupovanje ovih 8 proizvoda je čisto bacanje novca, tvrde dermatolozi!

Veoma popularan krema nivea, ona klasična plava, je upravo svoju slavu postigla zahvaljujući lanolinu. Za izradu kvalitetne lanolinske kreme potreban je lanolin, neko hladno prešano biljno ulje (prema tipu kože), hidrolat i eterična ulja. Prema osobnim željama i potrebama kremi možemo dodati i razne aktivne sastojke poput biljnog glicerola, vitamina E ili pak vitamin B5, alantoina, cink oksida…

Kako napraviti lanolinsku kremu?

Osnovna receptura za izradu lanolinske kreme je 35% lanolina, 30% biljnog ulja, 35% hidrolata. Ako želite masniju kremu, malo manje masnu kremu poigrajte se s gore navedenim postotcima. Podijelit ću s vama recept za lanlinsku kremu koja je odlična za njegu stopala i ruku, no može se koristi i za druge svrhe.

Masna faza:

 • 35 grama lanolina
 • 30 grama hladno prešanog ulja badema
 • 6 kapi eteričnog ulja prave lavande
 • 4 kapi eteričnog ulja čajevca

Vodena faza:

 • 5 grama biljnog glicerola
 • 35 grama hidrolata prave lavande
 • 2 grama cink oksida
 • 2 grama alantoina

Seka Zebić otkrila kako izgleda njena njega i gdje Hrvatice najviše griješe u prevenciji starenja

Postupak:

 1. Alkoholom dezinficirajte posudice u kojima ćete izrađivati kremu te ambalažu u koju ćete gotovu kremu prebaciti.
 2. U jednoj čaši pomiješajte sve sastojke masne faze. Lanolin je gusti i ljepljiv pa će Vam trebati dvije špatulice kako bi ga izvadili.
 3. U drugu čašu pomiješajte sve sastojke vodene faze.
 4. Miješajte strpljivo masnu fazu i polako dodajte vodenu fazu.
 5. Miješanje će vjerojatno potrajati neko vrijeme jer je lanolin dosta čvrst i ljepljiv no samo nastavite dok ne dobijete lijepu kremastu konzistenciju.
 6. ** ako želite biti sigurni da će krema biti dugo svježa i spremna za upotrebu možete dodati 10 kapi konzervansa (Geogard je moj odabir)

Autor: Gracia Petek, Healthness i Wellness voditelj u Termama Sveti Martin

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo