Ne grizite zanoktice! Stanite na kraj ovoj lošoj navici - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ne grizite zanoktice! Stanite na kraj ovoj lošoj navici

Foto: Shutterstock

Gristi zanoktice nije samo loša navika, već i vrlo ružna, a zapravo tako samo pogoršavate cijeli problem.

Zanoktice muče i muškarce i žene, bez obzira na njihovu dob i zanimanje. Ipak, kod osoba koje više vremena provode s rukama u vodi ili na hladnome, kao i ostatak ruku, i zanoktice postaju gadan problem.

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta. Nastaju zato što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta zbog čega dolazi do razvlačenja i pucanja. One također nastaju i kod osoba s genetskom predispozicijom. Otkidanje i griženje noktiju može dovesti do infekcije ili iritacije, a trganjem zanoktica potenciramo njihovo stvaranje – navodi Ivana Buterin, majstorica pedikerka iz pedikerskog salona Fajfer, koji u Zagrebu djeluje još od 1938. godine te je jedan od prvih pedikerskih salona pokrenutih u Zagrebu.

Posebno napominje kako se zanoktice pojavljuju i kod osoba sa slabim imunitetom, kod kojih uvijek dolazi do upale, ali i gnojenja zanoktice. Kod ovakvih je osoba, najvažnije najprije krenuti s jačanjem imuniteta, a sljedeći korak vrijedi za sve koji vole grickati nokte i zanoktice – prestanite što prije to raditi.

To je vrlo loša navika kojom samo pogoršavamo stanje. Postoji velika opasnost od ulaska bakterija, te nastanka infekcija i iritacija – ističe Buterin.

Osim toga, navodi kako, ako samostalno ne možete održavati nokte i kožu oko zanoktica urednima, redoviti odlasci na manikuru će pomoći održati nokte urednima, a zanoktice pod kontrolom.

Postoje različite tekućine i ulja koja pomažu da se zanoktice primire, ali ne jamče njihovo potpuno uklanjanje. Nažalost, ne postoji trajno rješenje kako bi one prestale nastajati. Svakako moramo jačati imunitet, a kupka od maslinovog ulja može biti prirodna pomoć – naglasila je.

Što napraviti kako biste prestali gristi zanoktice?

  • Shvatite da je ovo vrlo loša navika zbog koje vaše ruke izgledaju ne privlačno.
  • Nemojte čupkati zanoktice. Umjesto toga, pronađite nešto drugo što biste mogli držati u rukama ili nosite odjeću s džepovima kako biste ruke mogli spremiti.
  • Mažite ruke više puta dnevno kako biste omekšali kožu ruku.
  • Prije spavanja, namažite ruke kremom za ruke ili losionom i zamotajte prste u tanku pamučnu tkaninu.

Jesu li vam nokti bijeli ili žuti? Oni vam mogu pokazati patite li od neke bolesti!  Saznajte i kako doći do baršunasto glatkih ruku!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo