Neven je najbolji prijatelj vaše kože

neven-krema-njega-spa5

Kao ljekovita biljka, neven se od davnina koristi za liječenje raznih kožnih bolesti i tegoba.

KremaEkstrakt ove biljke nalazi se u preparatima za njegu i uljepšavanje tijela, te neven razlogom nosi epitet najboljeg prijatelja kože. Osim za njegu kože, neven je učinkovit i u liječenju probavnih tegoba.

Kada govorimo o njezi kože, neven se najčešće koristi za omekšavanje ispucale i grupe kože. Čaj od nevena sadrži polisaharide i saponine koji su topivi u vodi, te se ovaj napitak može koristiti kao izvrsno sredstvo za pranje i čišćenje lica. Topao oblog od nevena na rani ili posjekotini zaustavlja krvarenje i ubrzava cijeljenje. I eterično ulje nevena djeluje ljekovito i ubrzava liječenje rana. Studije potvrđuju kako neven čak ubrzava cijeljenje opekotina.

Vodeni destilat nevena pomaže kod kožnih osipa i iritacija, a možete ga nanositi direktno na osip ili koristiti kao podlogu za kremu ili losion. Vjerojatno ste barem jednom kupili ili vidjeli sapun s laticama nevena. One ne samo da proizvodu daju prekrasnu žutu boju, već mu pružaju i niz ljekovitih svojstava – sapun od nevena možete koristiti za liječenje kožnih problema, uključujući i ekceme. Latice imaju antiseptičko i protuupalno djelovanje i jačaju imunitet kože.

Ulje nevenaUlje nevena možete napraviti i sami, u privatnosti vlastitog doma. Za početak uzmite suhe latice nevena i stavite ih u staklenku. Uzmite malo maslinovog, bademovog ili sličnog ulja i u njime prekrijte latice.

Iznimno je važno da su latice do kraja suhe i u potpunosti prekrivene uljem, jer se u protivnome može razviti plijesan. Ovako pripremljenu smjesu pustite stajati dva tjedna, a zatim procijedite uz pomoć gaze. "Domaće" ulje nevena možete koristiti samo ili dodavati u kreme i losione. Osim što pomaže kod osipa i opekotina izazvanih suncem, ulje nevena učinkovito njeguje i pomlađuje kožu.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!