Ljepota

Ljepota

Nije fora biti lijep. Umijeće je dugo biti mlad!

“S placa na lice” nova je knjiga iz pera Mary Novosel, a sadrži savjete i recepte sa svježim voćem i povrćem za njegu i zdravlje tijela.

Knjiga “S placa na lice” je doista novost na našem tržištu jer nudi koncept “jestive kozmetike”. Kako ste dobili ideju da objedinite zdravu prehranu i kozmetiku na ovako zanimljiv i pristupačan način?

Jestiva i zdrava, svježa kozmetika od svježeg povrća, voća i organskih namirnica životinjskog porijekla sve je veći hit jer je, za razliku od industrijske kozmetike, bogata prirodnim vitaminima i mineralima, vodom i vlaknastim tvarima koje su blagotvorne za našu kožu. Poznato je da sve što unosimo na kožu prodire već za nekoliko sekundi u naše tijelo te je to također svojevrsna hrana, makar je ne unosimo oralno. Ako jedemo zdrave namirnice onda ih možemo koristiti i kao kozmetičke pripravke, a to vrijedi i u obrnutom slučaju. Zato tvrdim da je najbolja kozmetika – jestiva kozmetika.

Vaši su recepti u knjizi “S placa na lice” doista raznovrsni, no, mogu li se sva jela i svi kozmetički pripravci doista napraviti u svakoj kuhinji i smatrate li da doista svatko, slijedeći vašu knjigu, može sam pripremiti jela i kozmetiku koju predlažete?

Knjiga „S placa na lice“ upravo je i zamišljena kao “priručnik po mjeri svakoga” jer su recepti jednostavni, sve je namirnice moguće nabaviti kod nas, na tržnici ili u vlastitom vrtu. Ideja je njega iznutra i izvana po principu kako su to radile naše bake – dok kuhate ručak od te namirnice možete napraviti masku ili tonik te se usput, jeftino i zdravo možete njegovati. Za svaku namirnicu, uz beauty i kulinarske savjete, navedene su osnovne karakteristike prema kojima se može ravnati prilikom pripreme jela ili pripravka. Na primjer, poznato je da je češnjak odlično sredstvo protiv gljivica i prištića, smanjuje krvni tlak i djeluje kao antibiotik u slučaju prehlade i gripe. To je u knjizi i navedeno. Kada pripremate jelo sa češnjakom, uzet ćete malo češnjaka i njime usput tretirati neželjene prištiće. Zamisao je spojiti kuhanje i beauty tretman bez opterećenja.

Vaša prethodna knjiga “Prirodno lijepa”, priručnik za izradu prirodne kozmetike, već je ponudila preko stotinu recepata za izradu prirodne kozmetike, što je uistinu bogata zbirka. Kako ste isprobavali i osmislili sve te raznolike recepte za svoje dvije knjige?

Po zanimanju sam novinarka ali i aromaterapeutkinja i već godinama spajam ta dva zanimanja te ujedno i pišem za brojne lifesyle magazine gdje dajem korisne savjete o njezi tijela i duha. Većinu recepta sam naučila u školi i tečajevima zdrave hrane i fitoterapije koje sam pohađala, a s vremenom i praksom – prvo na samoj sebi. Tako sam počela širiti i bilježiti ta svoja znanja pa sam ubrzo skupila priličnu zbirku recepta i savjeta. Neke recepte sam dobila u razmjeni s ostalim kolegama terapeutima, a neke tek planiram istražiti. Uglavnom, to je područje koje se neprekidno giba kao i priroda sama, uvijek možete saznati i primijeniti nešto novo što je svakako dobra podloga za pisanje i nadopunjavanje još nekih priručnika i kuharica.

Rođeni ste u Australiji, u koju ste se, poput prave pustolovke odlučili i vratiti prije nekoliko godina, a po povratku u Hrvatsku, započinje i vaša spisateljska karijera u Hrvatskoj. Kako vas je australsko iskustvo i svojevrsni povratak u drugu domovinu obilježio i jeste li upravo u toj dalekoj zemlji pronašli inspiraciju za pisanje?

Australija me iznenadila svojom širinom i prostorom te jednostavnošću ljudi, koji nisu toliko opterećeni materijalnim a opet su spremni na svaku vrstu biznisa i poduzetničke inicijative. Tamo sam stekla povjerenje u samu sebe i shvatila da je sasvim u redu ostvarivati svoje ciljeve pa makar ne zaradila niti kune. Tako sam i odlučila napisati svoj roman prvijenac “Ide ko putar” koji je izašao svega par mjeseci nakon što sam se vratila iz Australije. Mnogima se svidio, dobila sam jako puno pozitivnih kritika i za mene je to bio jedan novi početak – počela sam ostvarivati svoje istinske želje. Nakon tog romana, godinu dana iza, napisala sam priručnik za izradu prirodne kozmetike “Prirodno lijepa” i već sam tada mogla vidjeti da je jedan veliki debeli ledeni oklop – probijen.

Svojedobno ste izjavili da “Nije fora biti lijep – s tim se rodiš. Ali duuuugo izgledati mlad – e, to je već umijeće”. Je li vaš odgovor i preporuka za mladenački izgled kombinacija zdrave prehrane i prirodne kozmetike?

Mladenački izgled dugujemo genima, zdravom načinu života ali i zadovoljstvu duha. Mislim da su zadovoljstvo, optimizam i humor također jako važni da izgledamo dugo mladi. Naravno, prirodna kozmetika i zdrava prehrana mogu uvelike pomoći da se zaustavi taj proces starenja, pogotovo starenja kože koja je naš najveći organ i uvijek je izložena nepovoljnim vremenskim uvjetima ali i pogledima drugih ljudi koji nas po izgledu procjenjuju. Kada razgovaram s ljudima o prirodnoj kozmetici, često me znaju pitati – kako da izgledam kao vi? To me pitanje uvijek iznenadi jer ima puno savjeta i pomoćnika ljepote ali jedinstvene formule koja će vrijediti za sve jednako – još uvijek nema.

Živite li i vi svakodnevno na tim principima? Kada i kako ste to osvijestili i počeli primjenjivati?

Teško je danas živjeti sto posto zdravo i “ispravno”. To možete postići jedino u izolaciji, u nekom okruženju sa strogo kontroliranim uvjetima i pravilima. Tako da znam i ja „zgriješiti“. Volim popiti crnu kavu s prijateljicama, ponekad pojesti nezdravu hranu i biti budna do jutra. Ali trudim se kasnije to popraviti i nekako dovesti u normalu. Takav princip da “odradim” kada sam nešto “zgriješila” mi je puno zdraviji nego da se ponašam kao asketa 24 sata dnevno. Tako živim već desetak godina i puno se bolje osjećam nego kada sam se, pogotovo u pubertetu, neprekidno osuđivala za svaki pojedeni kolač ili neprospavanu noć. Danas si kažem – sada je tako i uživaj – sutra ćeš to popraviti i osjećam se super. I to uistinu postižem.

Na redovitim radionicama izrade prirodne kozmetike poučavate polaznice kako da i same naprave svoju kozmetiku. Kakve su to radionice i tko su polaznice koje se najviše prijavljuju?

Na radionice iz prirodne kozmetike dolaze žene svih generacija – neke kako bi kasnije i koristile prirodnu kozmetiku, a neke kako bi za sebi drage osobe naučile izrađivati prigodne poklone sa vlastoručnim potpisom. Radionice su obično podijeljene u veće cjeline – ljetna i zimska radionica izrade prirodne kozmetike, zatim anticelulitna radionica te radionica za mlade majke. Sve polaznice se prvo na radionicama upoznaju s materijom kroz teoriju uz koju kasnije dobiju i skripte, a zatim dolazi na red praktični dio koji obično bude jako zabavan i kreativan. Uče se raditi kreme prema vlastitom tipu kože, tonici, maske, pilinzi, šećerne paste za depilaciju, lip balms, sapuni, šamponi, ulja za masažu, kupke…svi pripravci koje možete vidjeti i u industrijskoj kozmetici, samo su ovi naši potpuno prirodni.

Paralelno s objavom “S placa na lice” započeo je i vaš novi poduzetnički projekt proizvodnje prirodne kozmetike u okviru vaše tvrtke Total Natural. Što od prirodne kozmetike nudite i kako i gdje je naše čitateljice mogu nabaviti?

Na našoj web stranici i Facebook stranici uvijek se može pronaći puno dobrih savjeta i obavijesti o našim radionicama. Putem tih stranica čitateljice se mogu naručiti na savjetovanje nakon kojeg se izrađuje kozmetika prema osobnim preferencijama i stanju kože osobe koja je savjet zatražila. Savjetovanje i testna kozmetika je potpuno besplatna, a uključuje sve – kozmetiku za dnevnu i noćnu njegu lica, tijela i kose te kozmetiku za ciljanu njegu poput preparata protiv bora i za tretiranje raznih nepravilnosti na koži.

B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo