Ljepota

Ljepota

Opekline od sunca – dermatologinja savjetuje kako si pomoći i kada obavezno kod liječnika

Shutterstock

Unatoč brojnim upozorenjima o štetnom učinku sunca i o potrebi provođenja mjera sigurnog sunčanja, danas se još uvijek događaju opekline na koži zbog prekomjernog i nekontroliranog izlaganja suncu.

Naša koža, prirodno, pod utjecajem sunca sintetizira pigment melanin, zbog kojeg koža postaje tamnija. Melanin predstavlja prirodnu zaštitu za jezgru stanica kože od štetnog utjecaja UV zraka, no kod svijetlih tipova kože ili kod prekomjernog izlaganja suncu, takva prirodna zaštita nije dovoljna da bi se izbjeglo oštećenje stanica kože niti je dovoljno da bi se izbjeglo zadobivanje opeklina.

Kako odabrati idealnu kremu za sunčanje?

Zašto dobivamo opekline?

Naime, količina melanina koju proizvodi tijelo je genetski determinirano. Stoga, kod nekih ljudi, u stanicama rožnatog sloja, jednostavno se ne producira dovoljno melanina.

Zbog toga, osobe svijetle pigmentacije kože, svijetlih očiju i svijetle kose, UV zrake dovode do opeklina, crvenila, bolnosti i otoka kože, ukoliko se koža prekomjerno izlaže suncu i ukoliko nije pružena adekvatna zaštita. Opekline od sunca se mogu zadobiti čak kod prisutne naoblake i na visokim planinama.

Važno je naglasiti da 80% UV zraka prolazi kroz naoblaku. Snijeg, led, svijetli pijesak, voda i ostale svijetle površine reflektiraju UV zrake, tako da mogu imati gotovo jednak učinak kao sunčevo zračenje.

Sunčanje, solarij i proizvodi za samotamnjenje: Koje su razlike i što odabrati?

Fotooštećenje kože, rezultira i prijevremenim starenjem kože, za što se koristi engleski izraz “fotoaging”, a označava prijevremeno starenje kože zbog štetnog kumulativnog učinka UV zraka.

Kod opeklina kože zbog prejakog učinka sunca, uvijek se razvija crvenilo, svrbež, peckanje i bolnost kože. Ukoliko je opeklina intenzivnija, postoji mogućnost razvoja otoka i mjehura. U težim slučajevima moguć je razvoj groznice, glavobolje i opće slabosti. Za par dana na koži se pojavljuje ljuštenje, u manjem ili većim površinama, ovisno o stupnju opekline.

Zaboravite na ove namirnice ako želite ravan trbuh

Opekline mogu nastati po cijelom tijelu

Od velikog je značenja prevencija razvoja opeklina zaštitom kože odjećom i korištenjem preparata s visokim zaštitnim faktorom.

Svaki dio tijela može razviti opekline, uključujući vlasište (kod osoba bez kose), uške, nos, i usnice. Vjeđe, pa čak i oči mogu biti oštećene te razvijaju bolnost i osjećaj “pijeska u očima”.

Svakako se liječniku treba obratiti u slučaju zadobivanja opeklina veće površine tijela i ukoliko su opekline popraćene groznicom, jakom bolnosti, glavoboljom, konfuzijom i povraćanjem te pojave gnoja unutar mjehura, ili sukrvice.

Pucanjem mjehura otvara se ulazno mjesto za bakterije i razvoj bakterijske infekcije, što uključuje bol i crvenilo.

U slučaju razvoja opekline, treba prekinuti s bilo kojim oblikom izlaganja suncu. Od terapije u težim slučajevima savjetuje se uzimanje protuuplanih lijekova kao što je aspirin ili ibuprofen. Obavezno uzimati što više tekućine, aplicirati hladne obloge na kožu ili prema moćnosti provoditi tuširanje hladni tušem. Aplicirati losione koji vlaže kožu i prema potrebi antibiotke masti.

Hiperpigmentacije na licu (melazme) – zašto nastaju i kako se uspješno riješiti mrlja?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo