Ljepota

Ljepota

Opekline od sunca: Kako im doskočiti?

Čak i uz marljivo nanošenje kreme za sunčanje, sunce može oštetiti našu kožu. Uz visoki UV indeks i pretjerano izlaganje suncu, moguće je oštećenje kože.

Aloe vera nije samo narodni lijek – mnoge su studije dokazale kako gel ove biljke učinkovito ublažava opekline. Jedna je studija pokazala kako aloe vera povećava protok krvi do opečenog tkiva, pa time do ozlijeđenog mjesta stiže više sredstava za samoizliječenje koje proizvodi organizam.

Aloe vera sadrži i enzime koji ublažuju bol, te smanjuju upalu, crvenilo i otekline. Osim toga, gel aloe djeluje protiv bakterija i gljivica koje bi mogle izazvati infekcije opeklina. Nanesite svježi gel aloe vere, no ako vam ova biljka nije u blizini, dovoljan je i onaj kupovni iz ljekarne.

Gel na bazi aloe vere možete “podebljati” vitaminom E, saveznikom zdrave kože, i aromatičnim uljem limuna za ublažavanje opeklina. Pomoć stiže: Pretjerali ste sa sunčanjem? Napravite svoj njegujući gel.

Kako biste ubrzali proces oporavka kože, toploj kupki dodajte nekoliko kapi ulja lavande, kamilice ili drva čajevca. Ova će se aromatična ulja pobrinuti za ublažavanje upale i umiriti vašu kožu.

Ako se peckanje i zatezanje pretvori u prave bolove zbog se želite pokriti mokrim ručnikom i sakriti na neko tamno mjesto, slobodno uzmite aspirin ili slični protuupalni lijek.

Nekoliko dana poslije, vaša će se koža najvjerojatnije početi guliti i ispadati u manjim ili većim “krpama”. U tom slučaju Rita Csizmadia, kalifornijska kozmetičarka, savjetuje:

  • Istisnite sadržaj jedne kapsule vitamina E na kožu koja se guli. Ovaj je vitamin ključan za zdravlje i oporavak kože i može ubrzati proces njenog prirodnog zaraštavanja.
  • Nipošto nemojte izbjegavati hidratantne losione. Odaberite one na bazi vitamina C i E ili proizvode koji se koriste za njegu lica, s obzirom da bi uobičajeni losioni mogli biti preagresivni za tako osjetljivu kožu.
  • Ako se želite što prije oguliti, u kadu s toplom vodom ulijte kokosovo mlijeko ili šalicu jogurta. Mliječna će kiselina djelovati kao piling, ali će istovremeno hidratizirati isušenu kožu.
  • Pijte veću količinu vode. Uobičajene preporuke stručnjaka glase: osam do deset čaša vode svakodnevno, no za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci svoj dnevni unos “podebljajte” za dvije čaše.
  • Nemojte rukama trgati kožu koja se guli jer možete samo pogoršati situaciju i oštetiti kožu u većoj mjeri.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo