Opet novi žulj? Pomozite si na prirodne načine sami kod kuće - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Opet novi žulj? Pomozite si na prirodne načine sami kod kuće

Zbog pritiska ili trljanja, nastaje žulj koji je zapravo dio podignute kože koja je ispunjena tekućinom.

Počinje sezona otvorenijih cipela i sandala, potpetica i tenisica koje se najčešće nose na stopalice, kratke čarape koje nekada ne štite od ruba obuće. Kako biste u potpunosti izbjegli ovaj problem, najvažnije je da imate ugodnu obuću koja odgovara obliku vašeg stopala, kao i adekvatne čarape koje će zaštiti mjesta izložena tim rubovima.

Novu obuću nemojte nositi odmah po cijele dane i svaki dan, već ju nosite nekoliko sati dnevno. Na taj način nećete svaki dan svoja stopala podvrgavati neudobnosti nove obuće te će postojati manji rizik od razvoja žuljeva.

Osim udobne obuće i dobrih čarapa, također možete, čim primjetite da na nekom dijelu stopala postoji mogućnost od razvoja žulja, staviti tanki zavoj ili flaster kako biste udvostručili zaštitu, odnosno smanjili trljanje koje će prouzročiti žulj. Sportaši umjesto flastera koriste samoljepljive vrpce iz kutije prve pomoći.

Ako se pojavi žulj, najbolje je izbjegavati bilo kakav kontakt – pogotovo prije nego ste oprali ruke. Razlog tome je što se otvoreni žuljevi mogu vrlo lako inficirati i tako samo možete pogoršati cijelu situaciju.

Ako planirate sami “operirati” žulj – držite se ovih koraka:

  1. Očistite žulj s vodom i sapunom te s alkoholom, odnosno dezinfekcijskim sredstvom.
  2. Dezinficirajte iglu uz pomoć alkohola ili spomenutog sredstva i čiste krpice.
  3. Izbušite iglom nekoliko rupica na rubovima žulja, a tekućinu očistite s čistom krpom ili gazom.
  4. Namažite s antibiotskom mašću i stavite gazu preko žulja, a osigurajte ju flasterom.
  5. Pričekajte nekoliko dana, maknite mrtvu kožu korišteći sterilizirane škare.
  6. Namažite s antibiotskom mašću i stavljajte zavoje dok žulj ne prođe.

Žulj ako je friški samo se lagano probuši skalpelom, lagano se istisne tekućina iz njega i ispere se hidrogenom za ispiranje rana te se stavi antibiotik u prahu ili spreju. Na kraju se stavi flaster da ne uđu prljavština i bakterije. Postupak se ponovi više dana kod kuće dok se ne posuši, objasnila je Ivana Buterina, vlasnica pedikerskog salona Fajfer u Zagrebu. 

Osim ovog procesa, žuljeve možete liječiti i uz pomoć čajeva, posebno s zelenim čajem i kamilicom.

Zeleni čaj ima protupalna svojstva koji će pomoći bržem zacjeljivanju žuljeva. Skuhajte tri vrećice zelenog čaja i dodajte žlicu, odnosno 5 grama, sode bikarbone. Ostavite da se čaj ohladi, a zatim natopite žulj u njemu. To možete izravno stavljajući stopala u čaj ili ga natopiti uz pomoć gaze.

  1. Na jednak način, no bez sode bikarbone, možete koristiti i čaj od kamilice, odnosno također možete namočiti žulj izravno ili uz pomoć gaze.
  2. Pokušajte namazati s aloe verom koji će pomoći zacijeliti ranu.
  3. Ako ne morate, ne dirajte sami i pobrinite se da žulj ima uvijek zraka!

Upravo zbog moguće infekcije, savjetuje se da sami ne dirate žulj, već da ranu održavate čistom i da bude što duže na otvorenom zraku. Ako pukne, ne savjetuje se micanje kože jer će ona djelovati kao “prirodan” flaster i zaštiti ostatak rane. Potrebno je samo često oprati ranu vodom i sapunom.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo