Ljepota

Ljepota

Opustite se uljnom kupkom

Želite se opustiti i zaboraviti na stres? U tren oka možete pripremiti toplu kupku s eteričnim uljem koje će vam pomoći utonuti u opuštajuće smirenje i blaženstvo.

Prvenstveno mislite na atmosferu. Kupka vam neće pomoći u opuštanju ako nemate sve preduvijete za ugodnu atmosgeru. Zaboravite na svijet oko sebe: zabranite ukućanima ulaz u kupaonicu, mobitel ugasite i pustite neku laganu glazbu neka vas opusti. Zapalite koju lučicu i smjestite ih na strateška mjesta u kupaonici kako bi ublažili svjetlost i stvorili opuštajuću atmosferu.

Ulje koje stavljate u toplu vodu kupke može biti od velike važnosti, a koje ćete koristiti ovisi o vašoj želji.

Kako odabrati pravo ulje?

  • Nemirni ste? Dodajte nekoliko kapi ulja lavande u kupku koja će vas svojim mirisom umiriti, pomoći vam zaspati, sa simtpomima depresije i tjeskobe ili ako osjećate da vam nadolazi migrena.
  • Potišteni ste? Baš kao i mediteranska kraljica lavanda, ulje jasmina može rastjerati crne misli, umiriti vas i pomoći da se razvedrite.
  • Ne znate kuda bi sa sobom od stresa? U kadu nakapajte ulje limunske trave (citronele). Ovo ulje pomaže kod mentalnih napora, izlaganju stresu, a jednako tako je idealno rješenje za glavobolju.
  • Matičnjak (melisa) je mediteranska biljka koja se preporučuje ako patite od nesanice. Rimljanima i Grcima je služila kao simbol za sreću, a vas može umiriti i opustiti.
  • Crnogorica cedar poznata je po svojoj sedativnoj kvaliteti. Kupka s ovim uljem sigurno će vas poslati u zemlju snova u roku keks!
  • Napeti ste? Ako se borite s prevelikom količinom stresa, za vas je ružino ulje pravi izbor. Ono pomaže ublažiti simptome stresa, depresije, straha ili tuge.
  • Napeti ste? Kratki fitilj živaca riješit će ulje sandalovine, poznato po tome da se koristi kod simptoma depresije, straha ili u napornim situacijama za živce.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo