Ljepota

Ljepota

Ove je godine vaša koža iznimno osjetljiva na sunce! Znate li zašto?

Shutterstock 1368727925

Za razliku od prethodnih godina, ove nismo imali prilike kožu postepeno privikavati na sunce, a ona nam to jasno daje do znanja

Ne zaboravite da je vaša koža najveći organ na tijelu koji se mora štiti prije svakog izlaganja sunčevim zrakama, kako zaštitnim kremama, tako i prehranom.

Pandemija uzrokovana koronavirusom unijela je naglo mnogobrojne promjene u naše životne navike. Radi izbjegavanja socijalnih kontakata, kako bi se spriječila virusna infekcija, boravimo stalno kod kuće, a boravak na otvorenom je sveden na minimum.

Zbog nagle izloženosti sunčevim zrakama i zdravlje kože može doživjeti nepovratan oštećenja.

“Koža kao veliki organ sve to proživljava na svoj način, pa ju možemo usporediti s naglim izlaganjem sobnih biljaka sunčevim zrakama što će gotovo uvijek rezultirati nepovratnim oštećenjima. Tako može reagirati i naša koža nakon kraćeg vremena izlaganja suncu jer nije pripremljena te može zadobiti opekotine, a  osjetljiva koža i alergijske reakcije na sunce.“, pojasnila je mr. Klaudija Šebetić, dr. med, dermatolog, te izdvojila stvari na koje moramo posebno obratiti pažnju kako ne bismo osjetili negativne  posljedice naglog izlaganja sunčevim zrakama.

Tumor nokta – što točno potiče nastanak ove vrste melanoma?

Vitamin D

Preporuka je  da se uzima vitamin D u obliku kapi, kapsula, spreja ili ampula  jer je vrlo važan za imunitet. Prirodan način na koji se može imati dovoljnu koncentraciju vitamina Du tijelu je umjereno sunčanje i to samo 5% površine tijela dva do tri puta tjedno. Time se mnogi u ovo vrijeme vode,  pa ako smo u vlastitom domu pretežni dio vremena  preporuka je da sjedimo uz otvoreni prozor, na balkonu ili u vlastitom dvorištu.

UV faktorom protiv opeklina

Kožu treba postepeno izlagati suncu, pa ako i gledamo kroz otvoreni prozor lice treba namazati s kremama  koje sadrže UV faktor i boravak mora biti kraće vrijeme. Godišnje doba u kojem se nalazimo je proljeće pa su sunčeve zrake sa svakim danom sve intenzivnije.

Za zdravlje kože nije preporučljivo dobiti opekline od sunca jer  to može rezultirati hiperpigmentacijama, tumorima kože, preuranjenim starenjem.

Prehrana kao jak suborac

Uz postepeno izlaganje suncu i primjenom  kozmetičkih proizvoda s UV zaštitom koža se može ojačati i raznovrsnom prehranom u kojoj su  zastupljeni voće i povrće. Vitamin C koji je snažan antioksidans nalazi se u mnogobrojnom voću i povrću, djeluje na imunitet, svojim djelovanjem popravlja sve sto se u koži svakodnevno ošteti. Prehrana koja je u raznovrsnim bojama voća i povrća  čini kožu lijepom i zdravom.

Usvojite nove navike

Pušenje, nedostatak sna, nedovoljno tekućine čini kožu tankom, fragilnom, osjetljivom na sve vanjske čimbenike a jedan od njih  su i Uv zrake. Tako oštećena koža može burno reagirati i na manje intenzivne sunčeve zrake pa je izrazito zdravo ići spavati prije ponoći, naspavati se koliko je god moguće u ovoj situaciji, prestati pušiti i piti dovoljno tekućine  u obliku vode ili čaja. Slatki napici, velike količine šećera u prehrani ne vode k zdravlju kože pa je ovo vrijem boravka u vlastitom domu vrijeme u kojem možemo promijeniti neke životne navike prema zdravijem stilu života, a time će nam i koža biti zdravija i otpornija na sve utjecaje

Smijemo li svakodnevno koristi dezodorans i na koje sastojke treba obratiti pažnju

Hiperpigmentacija

Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju. Hiperpigmentacije nastale djelovanjem sunca danas su vrlo česte. Razlog je tome što se ne provodi dovoljno fotozaštita kože lica. Pigmentacije mogu nastati i na upalnim promjenama na koži, tj. ako se akne, ili neke ozljede kože izlože suncu mogu nastati tamnije mrlje, pa se ne preporučuje sunčati ako upalni procesi na koži lica nisu izliječeni.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo