Ljepota

Ljepota

Podologija – novost u Hrvatskoj! Znate li čime se bavi ova grana medicine?

Podologija objedinjuje znanja koja su vezana za anatomiju i fiziologiju stopala, a preventivnim pregledom možete naučiti koju obuću i čarape trebate nositi.

Podologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti stopala. Proučava stopalo i brine o kostima, mišićima, zglobovima, koži i noktima zdravih i bolesnih stopala. U domenu podologije spada liječenje dijabetičkog stopala, uraslih noktiju, natisaka, kurjih očiju, deformacija nokta (zavinuti nokti, zadebljani nokti….), liječenje bradavica na stopalima, gljivičnih infekcija nokta i stopala, ugradnja korekturnih kopči, liječenje hallux valgusa taping metodom. Podologija objedinjuje znanja koja su vezana za anatomiju i fiziologiju stopala i uz pomoć niza dijagnostičkih procedura postavlja dijagnozu i određuje terapijske smjernice.

Podologija je usko povezana sa drugim granama medicine kao što su dermatologija, fizijatrija, ortopedija, endokrinologija-dijabetologija i vaskularna kirurgija.

Podolog je zdravstveni djelatnik koji uz edukaciju iz područja medicinske pedikure mora imati završeno dvogodišnje školovanje i licencu za obavljanje djelatnosti podologije izdanu od nadležne institucije.

Podolozi rješavaju problematiku stopala nastalu kao posljedica koštanih i zglobnih poremećaja u slučajevima artritisa, bolesti mekih tkiva i mišića i problematiku nastalu kao posljedica neuroloških i cirkulatornih poremećaja u stopalu.

Ozljede i infekcije stopala nastale u sportu ili drugim aktivnostima također spadaju u domenu podologa.

Tretman medicinskog pedikera i podologa se bitno razlikuje. Domena pedikera je skraćivanje nokta i uklanjanje zadebljane kože sa stopala što je za zdrave pojedince dovoljno. Podološkim pregledom se analizira problematika stopala, traže uzroci nastanka i daju preporuke o mogućnostima rješavanja. Ovisno o problematici ona može uključiti i podološki tretman.

Tretman se u podološkoj ordinaciji obavlja instrumentima steriliziranim u autoklavu prema nacionalnim standardima. Na taj način se isključuje mogućnost širenja infekcije među klijentima. Podolozi tretmane izvode posebnim instrumentima i vještinama tako da su rezultati uklanjanja natisaka, kurjih očiju i zadebljanja kože stopala dugotrajniji.

Oni imaju i znanje i iskustvo koje im uz klasičnu medicinsku pedikuru omogućava uspješno rješavanje problematike deformiranih noktiju (uraslih, zadebljanih, zarolanih noktiju) i stopala (natisci, kurje oči).

Zadatak podologa je savjetovanje klijenta vezano za oblik i veličinu cipela, čarapa i svakodnevne njege stopala. Tretman podologa uključuje i mogućnost masaže stopala posebnim tehnikama.

Domena podologa je: 

Liječenje:

– gljivičnog oboljenja nokta i stopala

– virusnih oboljenja stopala (bradavice, moluske)

– bakterijskih infekcija nokta i stopala

– uraslog nokta, 

– “zarolanog” nokta

– bolnog oboljenja nokta u području nokatnog zida

– razvojnih promjena nokta

– zadebljanja nokta bez značajne promjene forme nokta,

– zadebljanja uz promjene forme nokta,

– listanja nokatne ploče,

– zadebljanja nokatnog žlijeba,

– zadebljanja kože ispod nokta,

– granulacijskog tkiva ispod nokta,

– kurjeg oka ispod nokta

– “tvrdog“ kurjeg oka

– “mekog“ kurjeg oka koje je pozicionirano između prstiju stopala

– kurjeg oka prožetog krvnim žilama

– kurjeg oka prožetog živcima

Što uključuje pregled podologa?

1. Inspekciju – vizualni pregled

– cipela, čarapa

– načina hodanja

– pregleda oblika stopala s ciljem otkrivanja abnormalnosti i deformiteta

– pregled noktiju i kože stopala

2. Palpacijski pregled (pregled opipom)

– palpacijom se mogu utvrditi brojne abnormalnosti stopala koje se ne vide golim okom

– pregled mobilnosti stopala i gležnja

– procjena cirkulacije

– procjena senzibiliteta

– procjena stanja mišića stopala

– procjena stabilnosti gležnja

Kada otići podologu?

– kod postojanja problematike stopala

– preventivno

Problematika stopala

Infekcije i deformiteti nokta i stopala najčešći su razlog odlaska podologu.

Potrebu za pregledom podologa imaju i sve osobe koje osjećaju bol i nelagodu u stopalima, gležnju ili potkoljenicama.

Pregled je bitan zbog otkrivanja uzroka i pronalaženja adekvatnog rješenja. Pojedina stanja se pogoršavaju ukoliko nisu pravovremeno dijagnosticirana.

Preventivni odlazak podologu?

Problematika stopala je vrlo česta. Većina populacije ne znajući nosi neadekvatnu obuću i čarape. Obzirom da se adekvatnim savjetovanjem mogu izbjeći brojni problemi, podloško savjetovanje se predlaže dijabetičarima, sportašima i djeci. 

Podolog i pomagala

Pomagala koja se preporučaju za bolesna stopala su ortopedski ulošci, ortoze za stopala, ortopedska obuća ,“ taping „ metoda, korekturne nokatne kopče.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo