Pomlađivanje krvnom plazmom - sve popularniji tretman koji obećava mladolikost - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Pomlađivanje krvnom plazmom – sve popularniji tretman koji obećava mladolikost

Sve više žena je u potrazi za idealnom kremom koja bi ublažila simptome umorne, suhe i beživotne kože koja je izgubila elastičnost.

Uz to mnoge žene se žale na probleme s neujednačenim tenom i hiperpigmentacijama kože. Kao trajno rješenje navedenih problema često se spominje PRP (tretman krvnom plazmom). Za razgovor smo zamolili doktoricu medicine Saru Špičić, kako bi dobili odgovor na najčešća pitanja žena vezana uz ovu sve popularniju anti-age metodu.

Ovo je 7 jutarnjih navika ljudi koji nemaju nikakvih problema s kožom

Lijepa koža bez nepravilnosti oduvijek je bila statusni simbol: ona je odraz vlasnikova zdravlja, njegovanosti i bogatstva. Trendovi se svakako mijenjaju, ali čista i zdrava koža uvijek je garancija samopouzdanja. Zadnjih su desetljeća brojne znanstvene spoznaje iz temelja promijenile svakodnevnu rutinu i metode njege kože, a inovativni postupci na polju estetske dermatologije teže prirodnim, minimalno invazivnim i što trajnijim dubinskim rješenjima. Jedna od takvih metoda je upravo PRP terapija (Platelet Rich Plasma) ili ACP (autologous conditioning plasma.), objašnjava dr. Špičić.

Kakav je sam postupak?

“Liječnik iz vene uzima malu količinu pacijentove krvi u posebnu epruvetu koju zatim centrifugira u specijalnom aparatu. Tako dobivena plazma može se miješati s lokalnim anestetikom te se najmanjim iglama unosi u željena područja. Noviji i bolji način je unošenje plazme pomoću uređaja sličnog dermaroleru što poboljšava učinkovitost jer takva mikrotrauma tkiva perkutano dodatno inducira proizvodnju kolagena. Postupak traje oko sat vremena.”

Bore, akne, bradavice… Retinol može pomoći, ali koristite ga oprezno

Kako djeluje PRP?

Trombociti iz plazme bivaju endogeno ili egzogeno aktivirani i otpuštaju brojne faktore rasta koji stimuliraju proliferaciju mezenhimalnih matičnih stanica i fibroblasta. Fibroblasti luče i endogenu hijaluronsku kiselinu i sintetiziraju prokolagen tipa I, preteču kolegena. Idealna koncentracija trombocita u PRP je 2,5 puta veća od bazične koncentracije trombocita: tada su rezultati najbolji te koža započinje proces cijeljenja iznutra, navodi dr. Špičić.

Kakve su nuspojave?

Moguće su blage modrice i natečenost uslijed uboda koji mogu potrajati nekoliko dana.

Kome se preporuča?

Preporuča se osobama koje cijene prirodan izgled i njegovanu estetiku, osobama koje ne žele unositi sintetičke strane supstance, osobama koje su spremne neko vrijeme čekati na prve rezultate te onima koji ne žele preinvazivne tretmane. Tretman se osobito preporuča kod pacijenata s blažim borama, pacijentima s ožiljcima od akni i hiperpigmentacijama te onima koji općenito nisu zadovoljni teksturom i kvalitetom kože, bilo zbog proširenih pora bilo zbog izgubljenog volumena ili elastičnosti. Za anti-ageing efekt može se tretirati i područje ispod očiju.

Koliko često se tretman ponavlja?

Preporuka je učiniti paket od 3 tretmana u razmaku od minimalno 1 mjesec. Nakon toga idealno je napraviti tretman održavanja svakih 2 godine. Pozitivna je činjenica da svakim tretmanom rezultati traju dulje te bivaju sve izraženiji i bolji. Prvi efekt vidi se kroz mjesec dana i jednom kada započne lančana reakcija u koži, rezultati će biti sve vidljiviji i tekstura kože će se naočigled početi popravljati.

Kome se tretman ne preporučuje?

Ne preporučuje se osobama s aktivnim aknama, ekcemom i rozacejom, osobama s autoimunim bolestima, onima s poremećajima zgrušavanja krvi, onima s anamnestičkim podatkom o lošem cijeljenju rana te trudnicama.

Važno je napomenuti da je općenito prednost ovakve metode što povećava proizvodnju samog kolagena, poboljšava elastičnost, boju i debljinu kože. Isto tako stimulira diferencijaciju i proliferaciju matičnih stanica, potiče angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) te daje koži voluminozni efekt. Plazma iz naše krvi sadrži faktore rasta koji „surađuju“ s matičnim stanicama u našem tkivu, a apliciranjem u kožu djeluje se na tkivo koje postaje prokrvljeno u dubokim slojevima, stvara se novi kolagen, koža je hidratizirana, nestaju ranice, oštećenja od sunca, bore i hiperpigmentacije. 

Ovaj tretman je u svijetu omiljen i među slavnim ženama, od kojih su neke postale sinonim za savršen ten, i to zbog svojih neospornih prednosti za kvalitetu, punoću i regeneraciju kože, zaključuje Sara Špičić, dr. med.

Stari li vam tijelo brže nego bi trebalo? Evo kako to prepoznati i spriječiti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo