Ljepota

Ljepota

Pomoć eteričnim uljima ljeti

Sunce, more i ostale ljetne pojave mogu nam i naškoditi, a tada si sve tegobe možete ublažiti opet na prirodan način.

Eterična ulja mogu biti prva pomoć za opekline, alergije, ugrize insekata, kao i za bolove u mišićima. Za početak biste trebali imati čistu tkaninu koja bi vam koristila kao topli ili hladni oblog ili za čišćenje područja prije tretmana – zavoje, bazno ulje (bademovo ili ulje gospine trave – kantarion), te malo aloe vera gela.

Preporučena eterična ulja

Eterično ulje čajevca – s antifungalnim i antiseptičkim djelovanjem je izvanredno za stanja poput opeklina, atletskog stopala, posjekotina i ogrebotina, kao i svrbeža nakon uboda insekata. Ovo se eterično ulje može nanositi na kožu bez razrjeđivanja. Nanosi se u kapima, tako da na posjekotinu ili ubod insekta možete nakapati 2-3 kapi eteričnog ulja čajevca.

Eterično ulje lavande i čajevca – koristi se za suzbijanje alergija, protiv modrica, opekotina, glavobolje, ugriza kukaca, te protiv sunčanih opekotina. Ukoliko je faza akutna, preporučuje se oblog od hladne vode s dodatkom lavande, metvice i kamilice, a nakon toga njegu s gelom aloe vera kao bazom i nekoliko kapi lavandinog ulja.

U kasnijoj se fazi može koristi i ulje gospine trave kao bazno s kapima lavande za njegu kože nakon sunca.

Eterično ulje geranija – djeluje kao antiseptik i fungicid, ali je također jako dobar izbor kod rana i posjekotine zbog hemostatičnog djelovanja, jer zaustavlja krvarenje. Često se koristi u suzbijanju gljivičnih infekcija, kao i u tretmanima suzbijanja celulita.

Eterična ulja za kupke, mlijeko za tijelo ili za mirisne lampice

  • Za poboljšanje emocija i očuvanja imuniteta koristite lavandu, geranij, mandarin, ylang-ylang, ružmarin i citrus.
  • Za čvršću kosu može se koristiti lavanda, čajevac, ružmarin, borovica, timijan, kadulja i cedar.

  • Tvrdu kožu tabana i laktova možete ublažiti uljem badema, sezama, maslinovog ulje, naranča, lavande, borovica, geranija i tamjana.
  • Kod poboljšanja menstrualnog ciklusa pomaže kamilica, grejp, čempres, geranij, ruža i kadulja.
  • Lice i vrat čisti se s mandarinom, ružmarinom, limunom, eukaliptusom, cedrom, ružom, kamilicom i tamjanom.
  • Od insekata i kukaca se možete zaštiti ukoliko napravite mješavinu od 20 ml bademovog ulja u koje ukapate pet kapi klinčića, tri kapi ružmarina i svije kapi paprene metvice i aplicirate na otvorene dijelove kože.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo