Provjeravate li rok trajanja kozmetičkih proizvoda? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Provjeravate li rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Kozmetički proizvodi kojima je istekao rok trajanja mogu uzrokovati upale oka, a što su stariji, to su veće šanse bujanja bakterija i gljivica.

Većina žena ima nekoliko kozmetičkih “zicera” i omiljenih proizvoda u svom neseseru od kojih se ne mogu odvojiti. Omiljeno sjenilo, ubojita nijansa crvenog ruža… o kojem god se proizvodu radilo, bitno je poštivati njegov rok trajanja.

Ponekad je teško shvatiti kako je šminka odživjela svoje i da se više ne bi smjela koristiti, s obzirom da na većini proizvoda ne piše krajnji datum, nego je on otisnut na ambalaži.

“Stvari koje će najvjerojatnije uzrokovati upalu su kreme ili preparati koji su mokri ili potamne“, dr. Andrea Thau, glasnogovornica Američke optometrijske udruge, izjavila je za MSNBC.

Od svih kozmetičkih preparata koje nanosite, najopasniji su oni na području očiju. Korištenje stare maskare može izazvati probleme s kožom, kao što je blefaritis (svrbljiva upala kapka) ili konjuktivitis, stoga svoje trepavice uljepšavajte najviše četiri mjeseca istim proizvodom.

Kada su u pitanju kreme za lice, tonici za čišćenje ili hidratantni losioni, bacite ih nakon najviše godine dana. Ako koristite kremu koja se nalazi u posudici, a ne u tubi, tada ju možete baciti i ranije. Puderi, olovke za obrve ili usta te ruževi i sjajila trebali bi biti vaši samo 18 mjeseci, savjetuju stručnjaci Američke agencije za hranu i lijekove.

Jednom kada otvorite proizvod možete početi odbrojavati njegov “život”. To također podrazumijeva isprobavanje maskare u trgovini. Testere izbjegavajte kao vrag tamjan jer oni mogu prenijeti jednako gadne bolesti kao i proizvodi kojima je prošao rok trajanja.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Jefferson u Philadelphiji proveli su dvogodišnje istraživanje testera šminke i aplikatora u robnim kućama, drogerijama i specijaliziranim trgovinama i ustanovili prilično razočaravajuće i alarmantne rezultate – pronašli su Escherichiju coli, stafilokoke i streptokoke!

“Kad god vidite Escherichiju coli, trebali biste pomisliti `E. coli = izmet`. To znači da je netko bio na zahodu, nije oprao ruke i onda gurnuo svoje prste u tu hidratantnu kremu”, slikovita je bila doktorica Elizabeth Brooks, profesorica biologije koja je provela studiju. Nadodala je kako su testeri šminke bili 100 posto zaraženi subotom – dan kada najviše kupaca hara gradom u potrazi za šopingom.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo