Ljepota

Ljepota

Šampon za sjaj, pakung za zdravlje

Kako bi kosa bila ukras, valja ju primjereno njegovati, štititi, podrezivati ispucale vrhove, a ako je potrebno, i liječiti!

Što mi je činiti ako …

… imam dosadnu perut?
Perut je uobičajeno ime za seboreju na koži glave, kad se na njenoj površini, između vlasi, stvaraju sitne ljuske mrtve kože. Uzrok peruti može biti poremećaj u radu žlijezda lojnica (suha ili masna perut), može se pojaviti kao posljedica stresa, neke bolesti, reakcije na nanijetu kemikaliju itd. Ovisno o razlogu zašto nastaje perut, tako je treba i tretirati. Ali, morate biti uporni.

kNajprije valja pronaći šampon koji će odgovarati baš vama, jer ne znači da će šampon koji je pomogao prijateljici i vama ukloniti perut! U svakom slučaju, nakon pranja vlasište ne smije ostati iritirano, crveno ili svrbjeti. A potom, tek nakon duljeg razdoblja, upornim nanošenjem, vidjet ćete rezultat. Imate li vrlo mnogo peruti, probajte i s losionima protiv peruti koji se svakodnevno (ili samo nakon pranja) utrljavaju u vlasište.

… je kosa postala suha i bez sjaja?
Za pranje valja upotrebljavati blagi šampon, a nakon pranja obvezno stavljati regenerator. Kad nabavljate novi, svakako pročitajte uputu. Neki se regeneratori ostavljaju na kosi 2 – 3 minute, a potom ispiru. Oni su za vašu kosu preslabi. Nabavite regeneratore koji moraju na kosi djelovati desetak minuta. Jednom tjedno morate staviti i specijalni pakung. Nakon što ga nanesete na kosu, glavu utoplite – tako će pakung bolje prodirati u vlasi. Nakon ispiranja pakunga, kosu nježno obrišite, pa na još mokru nanesite ulje (na primjer laneno), koje ne masti, a kosi daje elastičnost i sjaj. Izbjegavajte kosu sušiti sušilom, jer je topli zrak uništava. A možda imate i loše četke i češljeve: oni od obične plastike uništavaju strukturu vlasi.

… ne mogu ukrotiti kovrčavu kosu?
kPomoći će uljni pakunzi. Nanesite pakung na dlanove, pa ga razmažite po kosi. Potom ga još rasporedite češljem širokih zubaca, pa kosu omotajte u aluminijsku foliju i zagrijavajte sušilom ili, još bolje, haubom. Pakung neka stoji na glavi tridesetak minuta. Za pranje kose upotrebljavajte šampone namijenjene za kosu s minivalom. Naime, takvi neće dodatno nakovrčati kosu, nego će samo kovrče učiniti elastičnima, kosa će se lakše raščešljavati i neće nalikovati na metlu.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo