Ljepota

Ljepota

Savjeti stručnjaka: Kako njegovati kožu nakon dugotrajnog izlaganja suncu

Shutterstock 309232775 (1)

Priznajte koliko puta ste tijekom zime i hladnijih mjeseci poželjeli da ste na nekoj plaži, izloženi sunčevim zrakama koje tako blagotvorno djeluju na naš organizam

Još uvijek imamo vremena da sunčanjem u organizmu kumuliramo vitamin D – vitamin sreće tako važan u održavanju zdravlja kostiju, krvnih stanica i imunološkog sustava, presudan za dobro raspoloženje i zdravi san. Iako sunčani dani podižu naše raspoloženje, uz duži boravak u prirodi i na otvorenom, svakako ne smijemo zaboraviti i na štetan učinak ultraljubičastih zraka na zdravlje i ljepotu kože.

Sunce i koža

Koža je najveći organ ljudskog tijela, na koju otpada do 16% tjelesne težine s površinom 1,5-1,8 m2 u odrasle osobe. Temeljna funkcija kože sastoji se u zaštiti čitavog organizma od različitih okolišnih čimbenika kao što su mehaničke povrede, dehidracije i penetracije različitih kemijskih tvari iz okoliša, zaštita od ultraljubičastih (UV) zraka, od patogenih mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica), održavanju tjelesne temperature (termoregulacija) te imunološke aktivnosti (pokretanje imunološkog odgovora kod kontakta sa stranim tvarima).

Na površini kože nalazi se „zaštitna barijera“ tj. kiseli zaštitni omotač ili hidrolipidni omotač koja ima glavnu ulogu upravo kod zaštite od dehidracije (isušivanja) i od različitih infekcija mikroorganizmima.

Postoje dvije vrste bora na licu – koje vas najviše muče?

Kod zdrave kože postoji ravnoteža između sastavnih dijelova ovog omotača, što se vidi kao glatka, neoštećena koža. U slučaju promijenjenog sastava odnosno oštećenja ove barijere, dolazi do pojave oštećene, suhe kože što se manifestira ili kao sitno ljuskanje kože ili kao sitne pukotine; koža postaje hrapava i gruba  uz osjećaj zatezanja. Da bi izbjegli suhu i oštećenu kožu najbolje bi bilo tretirati je aloa verom i organskim kokosovim ulje.

Znakovi suncem oštećene kože

To je isušena koža, promjene pigmentacije (hiperpigmentacije i hipopigmentacije), gruba i hiperkeratotična koža, gubitak čvrstoće kože, pojava prekanceroza (npr. aktiničkih keratoza) ili u krajnjem slučaju i karcinoma kože. Da bi izbjegli negativne posljedice sunčanja važno je kožu i cijeli organizam pripremiti za sunčanje.

Napravite sami hidratantnu kremu

Hidratantnu kremu možete i sami napraviti tako što ćete pomiješati ove sastojke: 100 g aloe vere gela, 100 g kokosovog organskoj ulja i 2 kapi eterično ulja (npr.ružino ulje, ulje ružinog drveta). Izblendajte sve sastojke i stavite ih u suhu i čistu posudu sa poklopcem. Aloa vera će vam vratiti hidrataciju koži, zaštiti je od iritacija, ublažiti opekline, a kokosovog organsko ulje dodatno će hidratizirati kožu i djelovati antibakterijski.

Svjetski poznati kralj filera: Hrvatice vole naglašene obraze, istaknutu jagodičnu kost te lijepa usta

Kožu možete hidratizirati i pripravkom napravljenim od 2 dl destilirane vode, 1 žica aloe vera gela, 1 krastavca, 1 žličice svježe na sjeckane mente, 1žličice soka od limete. Krastavce ogulite i narežite, dodaje mentu, sok od limete, aloa veru i destiliranu vodu. Sve sastojke izblendajte u mikseru i smjesu procijedite kroz sterilnu gazu. Tekućinu stavite u bočicu s difuzorom i iskoristite svaku priliku osvježiti kožu lica i tijela – bilo da se nalazite u gradskoj svakodnevici ili se opuštate na moru, planini, uz rijeku ili bazen. Važno je kožu stalno hidratizirati kako bi izbjegli njeno sušenje, peratunje i brzi gubitak preplanula boje.

Alergije

U novije vrijeme sve je veća učestalost i alergija na sunce. Za liječenje ove bolesti posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u prevenciji su korisni preparati za zaštitu od sunca namijenjeni koži sklonoj alergiji.

I kad ste već postigli željenu preplanulu put, sigurno je želite što duže zadržati

Slijedi nekoliko savjeta kako to učiniti: redovno radite blagi piling, hidratizirajte svoju kožu hranjivim i hidratantnim maskama, kremama i uljima. Ako je koža dovoljno hidratizirana njezina boja dobivena sunčanjem može se zadržati i do nekoliko dodatnih tjedana. Za trajnost preplanule puti možete koristiti organsko kokosovo ulje koje ne sadrži štetne kemikalije, održava vašu kožu vlažnom i sprječava isušivanje i naboranost kože. Hidratizirajte kožu 2 puta dnevno – ujutro i navečer.

Za brzi oporavak isušene kože nakon sunčanja preporučujem i tretman medicinskom radiofrekvencijom u kombinaciji s elektroporacijom koja ubrzava vensku cirkulaciju, poboljšava stanično disanje i proces obnove kolagena što utječe na brzu revitalizaciju dehidrirane, isušene i sunčanjem oštećene kože. Uz elektroporaciju tj. transdermalni prijenos aktivnih sastojaka u ciljanu razinu dermisa osigurati ćemo “virtualnu” injekciju potrebnih vitamina za zdrav i blistav izgled kože.

Autor: Andrea Čanađija, majstor kozmetičar u Centru za ljepotu i zdravlje kože SB Arithera

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo