Ljepota

Ljepota

Savjeti za mladenačku svježinu kože

Ljepota nije pitanje dobi već dobre njege. Žena, koja u mladosti nauči što je potrebno koži, i u pedesetoj će još uvijek biti lijepa.

Iako je u dvadesetoj godini koža bez bora i dobro prokrvljena, na njenoj se površini mogu javiti manje nečistoće i prištići. Za njih se treba pobrinuti. Prvi korak: ujutro i navečer lice valja očistiti blagim sapunom za lice i potom ga namazati laganom hidratantnom kremom ili losionom koji ne izaziva pojavu sitnih crnih prištića (mitesera).

kNemojte biti “sam svoj majstor”

Osobe koje imaju problema s miteserima i prištićima, ni u kojem ih slučaju ne smiju same istiskivati. Zbog nestručnih postupaka mogu popucati kapilare, što izaziva prodiranje krvi u tkivo, a to potiče stvaranje melanina. Na kraju nastaju smeđe mrlje koje se više ne mogu ukloniti. Kozmetičarka će proširiti pore i potom bez opasnosti od ozljeda istisnuti čepiće loja.

Ne vjerujte suncu

O vama ovisi kako će vaša koža izgledati za dvadeset godina. Previše sunca izaziva bore čak i ako ih sada još ne primjećujete. Svako crvenilo je blaga sunčana opeklina koju koža nikada ne zaboravlja. Upotrebljavajte šminku koja sadrži zaštitni faktor, a pri sunčanju ne zaboravite zaštititi osjetljive dijelove na vratu (to se posebno odnosi na skijašice). Ipak, najbolje je lijepu, blago preplanulu put steći u hladu.

Masirajte lice

Zdravoj koži godi masaža četkicom za lice ili blagi piling. Time ćete odstraniti ljuskice kože i omogućiti joj da bude spremnija za daljnju njegu.

Za i protiv čokolade

Osobama s problematičnom kožom, sklonom prištićima ili aknama zabranjena je i čokolada. Sami utvrdite kako na njih reagira vaša koža. Ako se pojave pristići, slatkiša se, na žalost, morate odreći. Ako ne – dobar tek!

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo