Ljepota

Ljepota

Što je zapravo promjena na koži koju nazivamo lišaj?

Za promjene na koži, crvenilo, prištiće i slične simptoma, možemo čuti „u narodu“ da se radi o lišaju.

Zapravo dijagnoza “lišaj” u dermatologiji ne postoji, to je općeniti i laički pojam ističe Gordana Krnjević Pezić, spec. dermatovenerologinja. Uzroci tog „lišaja“ mogu biti različiti, a jedan od njih može biti i gljivična infekcija izvazvana gljivama rodova Microsporum, Trichophyton i Epidermophyton.

Može se pojaviti u svako godišnje doba, možda više u toplim razdobljima. Gljivične infekcije su učestalije nakon puberteta, osim u vlasištu gdje se pojavljuju uglavnom kod djece. Infekcija se prenosi s čovjeka na čovjeka, životinje na čovjeka (mačke, psi, krave) ili iz tla. Može se prenijeti i uporabom kontaminiranih predmeta (npr. čarapa, cipela, šešira, češljeva i sl.) – objašnjava Krnjević Pezić.

Kakve promjene uzrokuje gljivična infekcija?

Gljivična infekcija najčešće izaziva promjene u vlasištu kod djece, dok se na ostatku kože mogu primijetiti promjene tek nakon puberteta.

  • Promjene jesu obično crvene i ljuskave, dobro ograničene, izraženijeg ruba u kojem se mogu vidjeti mjehurići ispunjeni bistrim sadržajem, koji mogu pucati i ostavljati plitke ranice.
  • Promjene na dlanovima i tabanima uglavnom se manifestiranju ljuskanjem i blagim crvenilom i zadebljanjem kože.
  • Na svodu tabana, gdje je koža tanja, mogu se pojavljivati bistri mjehurići koji pucaju.
  • U području obraslom dlakama, npr. brada ili potkoljenice se pojavljuju gnojni mjehurići koji mogu biti vezani uz dlaku, ponovo u okruglim žarištima.

Kao moguću prevenciju, Krnjević Pezić navodi izbjegavanje dodira s bolesnim ljudima ili životinjima, liječenjem postojeće infekcije kako bi se spriječilo širenje, dezinfekcijom predmeta koji su možda kontaminirani, izbjegavati hodanje bez obuće u zajedničkim prostorijama (npr. bazeni, zajedničke svlačionice i sl.).

Liječenje se provodi antimikoticima u obliku kreme, a ako su zahvaćeni nokti ili obrasli dijelovi kože (npr. vlasište) potrebno je uzimati antimikotik sustavno, uglavnom u obliku kapsula ili tableta. Prirodni lijekovi ne pomažu. – objašnjava spec. dermatovenerolog Krnjević Pezić.

Pogledajte što sve uzrokuje svrbež kože, a saznajte i kako njegovati kožu nakon zimskih mjeseci.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo