Ljepota

Ljepota

Što sve trebate znati prije odluke o estetskom zahvatu?

U prodaji se našla nova knjiga “Estetske operacije i tretmani“ koja je koristan priručnik za sve one koji žele učiniti promjene na svom tijelu uz primjenu estetske kirurgije, a da se prije tog koraka, ili razgovora s kirurgom, o svemu dobro informiraju.

Zainteresirani za ovu temu, upitali smo autore, dr. Duška Maletića, specijalist kirurgije i urologije; dr. Ines Maletić, specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te dr. Anu Maletić, specijalizant iz područja plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije da nam otkriju što piše u knjizi, koja su to najčešća pitanja postavljena od strane pacijenta prije nego se odluče na estetski zahvat.

1. Kada se nakon operacije povećanja grudi mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima?

“6-8 sati nakon operacije možete ići kući. Pacijentice koje dolaze iz udaljenijih krajeva se jutro nakon operacije najčešće same odvezu kući. Ukoliko radite sjedeći posao, možete početi raditi 3 dana nakon operacije. Dizanje većih tereta, te razgibavanje treba izbjegavati desetak dana. ” dr. Dušan Maletić.

2. Ostaje li nakon liposukcije višak kože na regijama s kojih se odstranjivala mast?

“Mi hidro liposukciju kombiniramo s vibro liposukcijom i laserskom lipolizom. Na ovaj način se dobiju odlični rezultati uz kraće trajanje operacije, bez neravnina jer laser otopi mast, te se mast ravnomjerno odstranjuje s određene regije, a koža se djelovanjem energije zategne. Za razliku od obične hidro liposukcije, nakon ovakvog zahvata je potrebno znatno kraće nositi steznik koji još dodatno pomogne da se koža stisne, te je oporavak brži. Ukoliko se radi o izrazitom adipozitetu te velikom suvišku kože, potrebno je kirurški odstraniti višak kože izrezivanjem.” dr. Dušan Maletić.

3. Vidi li se nakon transplantacije kose ožiljak u vlasištu?

“Ukoliko se transplantacija kose radi FUE metodom, što podrazumijeva vađenje jedne po jedne folikularne jedinice s donorske regije (najčešće zatiljak i područje iznad uški) specijalnim uređajem koji ima promjer manji od 1 mm, te usađivanje folikularnih jedinica mikrokirurškim instrumentima na mjesta gdje je kosa prorijeđena ili nedostaje, nema ožiljaka u području vlasišta. Nakon ovakve transplantacije kose kod koje se prati i smjer i kut rasta određene dlake, dobiva se potpuno prirodan izgled vlasišta.” dr. Ana Maletić.

4. Imam 30 godina, nekoliko sitnih bora na licu koje bi htjela ukloniti, te prevenirati nastanak novih. Što mi preporučujete ?

“Bore se mogu popuniti filerima hijaluronske kiseline, rezultati su vidljivi 6 mjeseci, nekad i do godinu dana, nakon toga se filer razgradi. Nastanak novih bora se može prevenirati aplikacijom botulinum toxina koji paralizira misić u koji je apliciran, te se tako onemogući mrštenje i naglašavanje bora. Botulinum toxin se većinom aplicira u gornju trećinu lica, dok se fileri hijaluronske kiseline većinom primjenjuju za donje dvije trećine lica. Ukoliko želite osvježiti cijelo lice i ukloniti sitne bore, preporučam tretman radiofrekventnim valovima koji zagriju kozu, te dovode do zatezanja koze u kombinaciji s frakcioniranim laserom koji izazove ljuštenje površinskog sloja koze.” dr. Ana Maletić.

5. Imam 50 godina, dosta bora i opuštenu kožu na licu, koji zahvat mi preporučujete ?

“Exoderm kemijski piling je duboki kemijski piling koji ima dva mehanizma djelovanja; dovodi do odstranjivanja površinskog sloja koze, te djeluje na pregrupiranje elastinskih i kolagenih niti u dubljim slojevima koze i tako dovodi do zatezanja koze. Nakon ovog pilinga koza lica je svježa i zategnuta. “ dr. Ana Maletić.

Imate još pitanja? Odgovore ćete sigurno pronaći kroz 200 strana knjige napisane razumljivim stilom, jasno i izravno, a autori će vas upoznati s pripremom za pojedini estetski zahvat, opisati ga, ali i smjelo upozoriti na moguće komplikacije te dati savjete za brži oporavak. Knjiga je obogaćena fotografijama stvarnih pacijenta prije i poslije zahvata.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo