Švedskom masažom do savršene opuštenosti - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Švedskom masažom do savršene opuštenosti

Mjesec wellnessa
Terapiju Švedskom masažom razvio je doktor Par Henrik Ling u kasnom 19. stoljeću. Masaža uključuje dlanove, podlakticu i laktove, a obrađuje površinske mišiće.

Svrha Švedske masaže

Ona tijelu donosi opuštanje tako što obrađuje mišiće i to dugim pokretima koji klize i prate smjer krvi koja se vraća prema srcu. Kako bi smanjili trenje, terapeuti koriste ulja i losione koji uz to svojim ugodnim mirisom stimuliraju osjetila i kožu. Spomenuti pokreti pomažu u podizanju razine kisika u krvi, oslobađaju mišiće toksina, otrova i ostalih otpadnih tvari te povećavaju cjelokupnu fleksibilnost.

Tehnike Švedske masaže

masazaIako je ova masaža najpoznatija po dugim pokretima koji klize mišićima, postoje i druge tehnike koje uključuju gnječenje, titranje, lagano udaranje te ostale aktivne ili pasivne pokrete.

Tradicionalna Švedska masaža koristi kombinaciju sljedećih pokreta:

Lagani effleurage pokreti – riječ je pokretima kojima se lagano i lepezasto kruži preko određenih dijelova tijela uz upotrebu ulja za masažu.

Duboki effleurage pokreti su slični svojoj “laganijoj varijanti”, međutim oni uključuju upotrebu šaka terapeuta. Ovi pokreti se izvode uz dodatak pritiska pa povećavaju cirkulaciju i rad limfnog sustava. Osim toga, zagrijavaju površinko tjelesno tkivo i smanjuje edem.

Petrissage pokreti uključuju trljanje i gnječenje prstima ili palčevima. Oni imaju za cilj rastegnuti mišićno tkivo i donijeti elan oslabljenim i atrofiranim mišićima.

Friction pokreti pomažu širenju mišićnog tkiva te otklanjaju ožiljke uzrokovane ozljedama ili operacijama.

Titranje uključuje nježne vibracije kože i površinskog tkiva. Ovi se pokreti koriste za opuštanje mišića i popuštanje ligamenata.

Lupkanje – ova tehnika uključuje lagane udarce koji moraju biti malo snažniji od uobičajenih, ali ne agresivni. Ovi pokreti stimuliraju umorne mišiće, živčani sustav te poboljšavaju tonus mišića i izgled kože.

Korisnost Švedske masaže

masazaOva masaža je najpoznatija po svom učinku opuštanja i oporavku prenapregnutih ili ozlijeđenih mišića. Redovitim odlaskom na tretman poboljšat ćete svoju cirkulaciju. To znači da će vaše tkivo i drugi dijelovi tijela dobivati više kisika.

Ona također stimulira limfni sustav, pomažući tijelu da se riješi otrova i na taj način ojača vaš imunološki sustav. Eliminacija ovih toksina i metaboličkog otpada skraćuje vrijeme oporavka nakon intenzivnog vježbanja.

I živčani sustav ubire korist od Švedske masaže, dajući tijelu signale da je vrijeme za opuštanje i ugađanje. Ustvari, redovita masaža je jedan od načina ublažavanja stresa.

Preporučljivo je nakon masaže popiti minimalno 2 dcl vode kako biste pomogli tijelu da ispere mliječnu kiselinu koja se otpušta tijekom masaže. Vodu je potrebno piti i u idućih 24 do 48 sati što će olakšati izbacvanje toksina.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo