Toplina i para obnavljaju duh i tijelo!

sauna1

Iako se temelji na prilično jednostavnoj postavki – "kupanju" u prostoriji ispunjenoj zasićenom parom – ova drevna kupka liječi i duh i tijelo.

Eterična uljaParna ili turska kupelj u Europu je došla s Istoka, a koristili su je i stari Grci i Rimljani. Ova kupka povećava cirkulaciju krvi, otvara pore, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, te jača zdravlje i dobro raspoloženje.

Zbog svojih tonificirajućim i opuštajućih svojstava, radi se o jednoj od boljih metoda za uklanjanje stresa kojemu smo izloženi svaki dan. Podsjetimo, velika količina stresa može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme vezane uz srce, želudac i živce. Toplina potiče mišiće na opuštanje, a oblaci pare djeluju umirujuće na um. Parnu kupelj mogu koristiti ljudi svih životnih dobi, uz kontrolu tlaka i respiratornih smetnji.

Para koja ispunjava prostoriju pomaže osobama koje pate od respiratornih problema. Liječnici propisuju udisanje ovakve pare iz niza razloga – pomaže osobama koje boluju od astme, bronhitisa i alergija. Ponekad, zbog produžene prehlade i kašlja osoba može imati problema s normalnim disanjem - parna kupelj čisti dišne putove i pluća i omogućava ponovno normalno disanje.

Također, parna kupelj olakšava bol. Toplina koja se zadržava u pari širi krvne žile, pa se povećava cirkulacija krvi. Na ovaj način više kisika i nutrijenata dolazi do oštećenih dijelova tijela – i smanjuje bolove.

SaunaAko imate problema s aknama, svakako biste si trebali povremeno priuštiti parnu kupelj. Velike količine znoja koje se otpuštaju tijekom parne kupelji čiste vašu kožu dublje i temeljitije od sapuna i vode, ili bilo kojeg sredstva za čišćenje. Vaše će se pore otvoriti, te ćete lakše moći odstraniti mrtvih stanica, i naslaga ulja koje začepljuje pore.

Naravno pravi wellness tretman nije potpun bez eteričnih ulja. Da bi se potaknuo pozitivan učinak vrućeg i vlažnog zraka, u generator pare mogu se staviti visoko koncentrirani ekstrakti biljaka, trava i cvijeća.

Imajte na umu kako svako eterično ulje različito djeluje na organizam. Stoga, ovisno o učinku koji želite postići, uljima možete dodatno osvježiti um i tijelo, pročistiti dišne puteve, ili djelovati u borbi protiv celulita.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!