Ljepota

Ljepota

Tretman lica ledom: Ljetni hit njege kože lica kojeg morate isprobati

Shutterstock

Radi se o jednostavnom procesu stavljana leda na lice rukama ili pomoću pomagala. Oni koji su ga isprobali kažu da je odličan i kada je u pitanju smirivanje upalnih procesa.

Ako pratite influencere poput Kasey Bone na Instagramu, onda ste vjerojatno čuli za pojam „Facial icing“, hlađenje kože ledom.

O čemu se radi? 

Naravno da nije u pitanju novo otkriće, ali će i stručnjaci, poput Candace Marino koja se brine o izgledu brojnih zvijezda uvijek savjetovati da isprobate i uključite u dnevnu rutinu njege.

Radi se o starom triku i o njemu govorim ljudima godinama, pa ako imate prištić nemojte ga stiskati već na njega stavite led. Mnogi profesionalci govore o ovom, a i mnogi ljubitelji uljepšavanja. Kako se sad može o tome saznati i nešto više putem društvenih mreža, svi znamo da je vrlo zabavno ali i opuštajuće“, dodala je Marino te pojasnila kako nema dokaza je ovaj tretman odjednom postao popularan, samo sada za njega više ljudi zna. Iako nije puno kompliciranje od toga da lice uronite u posudu punu leda, ne radi se o takvom postupku.

Nicole Caroline, stručnjakinja za estetske tretmane savjetuje da se led nanosi direktno na lice rukama.

Što vam je potrebno za ovaj tretman?

Sve što trebate je jedan alat za ovu rutinu. Ako ne želite rukama led stavljati na lice, postoje i neki preparati na tržištu koje možete iskoristiti. Pa tako popularni roler za lice možete staviti u zamrzivač na 20 minuta i koristiti se njime. Ako ćete koristiti led možete očekivati da će se i topiti, a upotrebom rolera to ćete izbjeći.

Bore oko očiju vide se prve – evo zašto i hoće li vam doista pomoći kremice za njegu tog područja

Kozmetičarka smatra da je ovakav tretman kod kuće pristupačnija verzija krioterapije, tretmana koji može i puno koštati i traje oko 30 minuta, a ako ćete sami raditi tretman ledom potrebno ga je na licu držati oko 30 sekundi, a sve iznad toga može uzrokovati iritacije na koži. Možete led koristiti ujutro, ali i kad god poželite.  

Koje su dobrobiti ovog tretmana?

Ne postoji dovoljno studija koje bi potvrdile dobrobiti, ali mnogi koji su ga isprobali kažu da uistinu djeluje

Može smanjiti oticanje

Ako imate problem s podočnjacima ili je lice podbuhlo, led će pomoći. Ako se radi o posljedicama alergija, Marino smatra da je onda bolje koristiti roler koji uvijek mora biti čist.

Koža lica će biti sjajnija

Previše vrućine može dovesti i do opekotina i do pojave mrlja, a znamo i da pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i razvoj raka kože. Prirodan sjaj kože možete postići korištenjem leda ali i kožu umiriti nakon sunčanja. Uz to će vas naravno rashladiti.

Može potaknuti limfnu drenažu

Ne samo da će maknuti podočnjake već će i smiriti bilo kakvo oticanje kože lica. Razlog je što ćete pomicanjem leda po licu potaknuti limfnu drenažu i tako će se izbacivati iz organizma višak tekućine.

Možete očekivati crvenilo

Crvenilo je normalno ali osobe sa osjetljivom kožom i nekim kožnim oboljelima mogu primijetiti i da je ono malo jače. U tim situacijama biste mogli led staviti u krpicu kako njime ne bi dodirivali lice.

Često birate pogrešan bronzer ili ga krivo nanosite? Uz ove trikove napokon ćete pronaći onaj pravi za sebe

Ne bacajte kremu za lice

Iako led može puno pomoći, voda može i isušiti kožu i tako joj oduzeti vlagu. Iz tog je razloga pametno nakon ovog tretmana lice namazati kremom koja će mu pružiti vlagu.

Ne koriste led na licu nakon nekih zahvata

Stručnjakinja savjetuje da se konzultirate s liječnikom ili kozmetičarem prije nego stavljate led na lice ako ste nedavno imali bilo kakav zahvat laserom, kemijski piling ili plastičnu operaciju. Koža treba prvo sama zacijeliti.

Led neće riješiti sve vaše probleme

Nemojte imati prevelika očekivanja. Tako ćete možda primijetiti manje prištića nakon tretmana na licu, ali možda i nećete. Ne postoje klinički dokazi koji kažu kako ovaj tretman rješava probleme prištića. Uz korištenje leda ne zaboravite na dnevnu rutinu čišćenja kože i korištenje krema.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo