Ljepota

Ljepota

Veliki problem nakon mršavljenja: višak kože!

Ako ste naglo smršavjeli, vjerojatno je da se mučite s velikim problemom viška kože. Iako se osjećate napokon dobro u vezi svoga tijela, ovaj problem predstavlja veliki problem pa u tijelu ne možete u potpunosti uživati.

Višak kože najčešće se pojavljuje nakon mršavljenja kod izražene pretilnosti ili nakon poroda. Kod mršavljenja najčešće se radi o mladim osobama koje su se udebljale u pubertetu, a kasnije su osjetili negativnu stranu prekomjernog konzumiranja hrane i postali svjesni svog izgleda, ohrabrili se i uspjeli smršaviti. Međutim, koža je izgubila svoj elasticitet i nije se mogla vratiti, nego je ostala visjeti. To se najčešće vidi na trbuhu, nadlakticama i natkoljenicama – objašnjava Bojan Ignatovski specijalist opće i plastične kirurgije iz Poliklinike Arcadia. 

Kao što je napomenuo Ignatovski, osim izražene pretilosti, drugi uzrok je trudnoća. Problem viška kože se može pojaviti i nakon samo jedne trudnoće, no češći su slučajevi da se pojavi nakon dvije ili više uzastopnih trudnoća. Osim viška kože, tu se pojavljuje i problem pucanja kože, pojave strija, kao što se mogu i razmaknuti trbušni mišići.

Može nastati i pupčani bruh. Kada su trbušni mišići zamaknuti, žena ima osjećaj kako i trbuhu stalno bježi prema van, mora ga uvlačiti ili stalno nositi mider. – ističe specijalist opće i plastične kirurgije.

Dva najčešće upita specijalistu opće i plastične kirurgije:

“Poštovanje. Imam pitanje za uklanjanje viška kože s trbuha, inače sam mršavija i nemam baš masnih naslaga, ali mi je ostala koža poslije rađanja, koliko košta taj zahvat? Unaprijed vam hvala”.

“Poštovani! Smršavio sam 35 kg i sada mi visi koža na trbuhu, kako mi možete pomoći. Mlad sam i ovo stanje mi stvara veliku neugodnost”.

Domaći recepti: zategnite grudi i pomladite lice!

Manjak elasticiteta dolazi do viška kože

Razlog zašto dolazi uopće do problema viška kože je to što ona gubi svoj elasticitet te više nije moguće pokrenuti mehanizme kako bi se vratila vitalnost kože. Kod starijih osoba, ovaj problem može biti hormonalno-metaboličke prirode, odnosno djelovanje zemljine teže, a tada se kroz godine, tj. kroz duži period, dolazi do viška kože na trbuhu.

Najveća operacija estetske kirurgije

Siguran način za rješavanja ovog problema je estetsko-plastična operacija poznata pod nazivom abdominoplastika ili tummy tuck. Takvom estetsko-plastičnom operacijom odstranjuje se višak kože zajedno sa masnim tkivom, šivaju se razmaknuti trbušni mišići, rješava se eventualno bruh i kreira se novi pupak. Osim operacija, mogu pomoći i postupci tijekom mršavljenja, a to su hidratantne kreme, masaže i adekvatna sportska aktivnost – napominje Ignatovski.

Problem se ravnomjerno pojavljuje i kod žena i kod muškaraca, a najčešći je uzrok ipak pretilost. Ignatovski smatra kako je to sasvim normalno zbog grešaka u ishrani, ali kako smo sve više svjesni ovog problema i kako je ova operacija jedna od mogućih rješenja i načina na koji možemo ispraviti svoje greške.

Ova operacija spada među najvećim operacijama u estetsko-plastičnoj kirurgiji. Kod iskusnog plastičnog kirurga, sa dobro obučenim kirurškim timom, operacija traje oko 2,5 sata. Izvodi se u općoj anesteziji, a nakon operacije ostaje se 2 do 4 dana na odjelu. Mjesec dana nakon operacije ne preporuča se aktivno bavljenje sportom i teži fizički posao – objašnjava Ignatovski. 

Znate li što je zapravo promjena na koži koju nazivamo lišaj, a saznajte i kako možete pomladiti i učvrstiti kožu!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo