Visoka zaštita od sunca nužna je i na snijegu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Visoka zaštita od sunca nužna je i na snijegu

Zimi dobivamo manje sunčeve topline, ali to ne znači da je UV zračenje u hladnim danima bezopasno. UV zaštita osobito je važna na zimovanju u planinama jer na velikim nadmorskim visinama sunce “prži” jače nego na morskoj obali.

Intenzitet UV zračenja povećava se s nadmorskom visinom za otprilike 2,5 do 3,5% na svakih 100 metara, pa je UV zračenje u planinama jače otprilike 20 do 40% nego na obalnim područjima uz more.

Puno je jača i refleksija sunca od okolnih površina – za vedrih dana na planinama, od snijega se reflektira čak do 85% sunčevih zraka čime se pojačava njihovo djelovanje. Pritom nemojte zaboraviti da ste i u oblačnim danima izloženi UV zračenju.

Praktični stikovi

Pribrojimo li tome da je koža zimi izloženija oštećenjima zbog hladnoće i vjetra, povećava se rizik od oštećenja i preranog starenja kože.

Da biste izbjegli najteže posljedice pojačanog izlaganja suncu, poput opeklina te melanoma i drugih zloćudnih oboljenja, na zimovanju se preporučuju kreme s visokim zaštitnim faktorom – barem 30, a po mogućnosti 50+.

Prije izlaska van, zaštitite dijelove tijela koji su izloženi suncu: lice, uši, vrat i ruke. Osobito su praktične kreme sa “suhim” teksturama koje ne maste kožu te zaštitni preparati u obliku stika koji se po potrebi nanosi na usne, nos, uši… Nude se i tonirane kreme s visokom UV zaštitom, koje istodobno ujednačuju ten i blokiraju štetno djelovanje UV zraka.

Preporučuje se i odjeća koja sadrži UV zaštitu, a prilagođena je sportskim aktivnostima.

Zaštitite oči

Ne zaboravite da od sunca treba zaštititi i oči jer prekomjerna izloženost UV zračenju može izazvati zamućenje očne leće i potaknuti nastanak mrene.

Dobar izbor su polarizirane sunčane naočale s kvalitetnim UV filtrom, koje istodobno štite oči od UV zračenja i smanjuju blještavilo uzrokovano refleksijom od okolnih površina, pa se tako smanjuje i naprezanje očiju.

Ako inače nosite dioptrijske naočale za korekciju vida, preporučuju se fotoosjetljive naočale koje štite od UV zračenja i brzo se prilagođavaju različitim svjetlosnim uvjetima, ili nošenje kontaktnih leća uz zaštitu polariziranim sunčanim naočalama.

Poželjno je da okvir naočala bude zaobljen tako da slijedi linije lica i u potpunosti pokriva oči sa svih strana – važno je da oči budu zaštićene i s bočne strane.

Sunce, vjetar i hladnoća isušuju i nadražuju oči, pa se na zimovanju preporučuju tzv. umjetne suze – preparat za vlaženje kojim po potrebi možete “osvježiti” oči.  

Sindrom suhog oka – znate li zašto je važno imati dovoljno suza?

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo