Ljepota

Ljepota

Vitamini – zaštitnici ljepote

Kako bismo ostali zdravi, svakoga su nam dana potrebne određene količine vitamina i minerala, no čini se da ih većina ljudi uzima premalo. Osim što osiguravaju zdravo tijelo, vitamini i minerali pobjeđuju bore, daju očima sjaj, a kosi i koži svježinu i zdrav izgled.

Koža

kAntioksidansi, beta-karoten i vitamin E pomažu u borbi protiv štete izazvane pretjeranim izlaganjem suncu, te alkoholom, kofeinom i nikotinom. Vitamin C je važan u oblikovanju kolagena, bjelančevine koja vam daje glatku, gipku put i održava zdravim krvne žile kože. Vitamin A i minerali selen i cink također pomažu u stvaranju i održavanju zdrave kože. Suha kosa i isušeno vlasište mogu biti posljedica manjka nekog od B vitamina, posebno piridoksina (vitamin B6) i osnovnih masnih kiselina. Akne su ponekad izazvane manjkom vitamina E i cinka. Vitamin C pomaže izliječiti prištiće, a vitamin A i ulje jaglaca zaglađuju kožu.

Kosa

Vlasi su često dobar pokazatelj loše prehrane (problemi s vlasištem, gubitak kose i kosa bez sjaja). Manjak željeza čini kosu grubom i mlitavom. Vitamin C i vitamini B-grupe, zajedno s cijelim spektrom osnovnih minerala, važni su za rast kose, dok osnovne masne kiseline mogu dati kosi zdrav izgled.

Oči

Za dobar vid uzimajte mnogo vitamina A, a za tamne podočnjake i nadražene oči povećajte unos vitamina B-grupe. Sitne nabore na uglovima očiju spriječite uzimanjem nadopune antioksidansa koji sadrže vitamine A, C i E te minerale selen i cink.

 

 K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo