Ljepota

Ljepota

Vrijeme je za proljetnu obnovu kože, kose i noktiju!

Zasjati od glave do pete, imati besprijekoran ten i moći podnijeti napore, znači voditi računa o sebi. Kosa, koža i nokti zrcalo su vaše ljepote. Na to treba misliti cijele godine, a postupci njege moraju biti nježni.

Koža

Kako ju njegovati?
Koža je odraz zdravlja i okoliša u kojem živite. Zimi je najviše izložena štetnim djelovanjima: hladnoći i nečistom zraku.

  • Svake večeri temeljito uklanjajte šminku prikladnim mlijekom i tonikom. Ispiranje mineralnom vodom također pomaže, pod uvjetom da kožu potom dobro obrišete.
  • Koži je nužan piling najmanje jedanput na tjedan. Uklonit ćete sve nečistoće koje zatvaraju pore i koža će biti zdravija i svježa.
  • Ojačajte unutarnju obranu preparatima bogatim vitaminima, aktivnim tvarima protiv slobodnih radikala, betakarotenom i selenom.
  • Ne pušite – pušenje šteti koži i daje joj ružnu sivu boju.

kNokti

Zaštitite ih!
Nokti su odraz vašeg temperamenta, načina života i općeg zdravstvenog stanja. Ako su lomljivi, neravni ili imaju mrlje, nemojte se uspaničiti. Češće je riječ o lošem održavanju nego o nekoj bolesti. Nokte štitite od vode, njihovog najvećeg neprijatelja. Nokat u dodiru s vodom razmekša, a potom otvrdne. Te promjene su štetne. Pazite i na sredstva za čišćenje. Kad čistite i perete, zaštitite ruke gumenim rukavicama obloženim pamukom.

Čak i pretjerano manikiranje može štetiti: lakovi i skidači laka mogu biti štetni za nokat, uklanjanje kožice može biti štetno za korijen, a ni umjetni nokti nisu baš zdravi. Idealno bi bilo izbjegavati lak, upotrebljavati kreme za jačanje noktiju i sredstva za poliranje. Ruke mazite hidratantnom kremom nakon svakog pranja i dobro masirajte područje oko noktiju. Ako vam se nokti listaju i lome, možda vam nedostaje željeza. Možete ga nadoknaditi vitaminskim tabletama koje sadrže i željezo.

Kada otići liječniku?
Veća promjena na noktima razlog je da posjetite dermatologa.

  • Crna ili smeđa pruga uzduž nokta može biti posljedica hematoma kojemu je uzrok udarac ili gljivica.
  • Nokti koji bubre i postaju zaobljeni mogu biti znak neke kronične bolesti pluća ili kardiovaskularne bolesti.
  • Nokti koji pucaju mogu biti znak anemije.
  • Nokat koji požuti, zadeblja ili se lista može biti znak gljivične bolesti.
  • Žljebovi na noktu mogu biti znak psorijaze.

Kosa

Je li sjajna?
kOpuštena, neukrotiva, previše masna, suha? Ako se nešto od ovoga odnosi i na vašu kosu, nemojte se smatrati izgubljenim slučajem. Reagirajte primjereno.

  • Počnite s laganim sredstvima za njegu, jer se problemi često javljaju zbog zasićenosti kose raznim preparatima, posebno gelovima ili lakom. Prestanite rabiti te preparate, stavljati minival i bojiti kosu. Svakodnevno četkajte kosu u svim smjerovima mekanom i čistom četkom. Odaberite blagi šampon koji temeljito pere. Ako se kosa ne oporavi, primijenite posebne tretmane, posavjetujte se s frizerkom u koju imate povjerenja ili potražite mišljenje dermatologa.

Kako prati kosu?
Kvalitetna kosa ima sjaj i volumen. Ako to nije slučaj s vašom kosom, promijenite način pranja. Zlatno pravilo pranja: malo šampona i puno vode. Prije pranja dobro namočite kosu i na dlanu razrijedite šampon s malo vode. Dobro izmasirajte vlasište i isperite obilno vodom. Dovoljno je jedno šamponiranje ako kosa nije jako prljava. Prije pranja kosu dobro iščetkajte, čime ćete ukloniti dobar dio nečistoće.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo