Ljepota

Ljepota

Zašto se tuširati hladnom vodom? Za vitkiji izgled, bolji san, dobru cirkulaciju…

Hlad tuš nakon buđenja ili prije spavanja jest izazovno, ali može donijeti razne dobrobiti…
Malo tko od nas tuš shvaća samo kao sastavni dio higijenskih navika. Tuš je nekima prije svega najjednostavniji, ali iznimno efikasan način opuštanja.

Najzdravije bi bilo izbjegavanje tuširanja vrelom vodom. Vrela voda će vam dati samo kratkotrajan dobar osjećaj, ali će vas kasnije dovesti do grube i suhe kože jer skida sva prirodna ulja koja naša koža luči. 

Potiče gubitak kilograma

Da, prema nekim tvrdnjama će i led u vašem piću pomoći ako ste na dijeti. Hladan tuš aktivira smeđe masnoće (salo) koje se generira kroz tijelo i sagorijeva kalorije. 

Kosa i koža

Kada je kosa u pitanju, hladan ju tuš zaista može više hidratizirati čime će se spriječiti pucanje kose. Hladna voda sužava vaše pore i stiže krvne žile čime možete zaustaviti crvenilo, otekline ili podbuhlost. 

Liječnica otkriva 5 navika svojih najzdravijih pacijenata 

Protiv depresije

Kratko kupanje od 2 do 3 minute u hladnoj vodi može ublažiti simptome depresije i podignuti vam razinu energije i vaše općenito zdravstveno stanje 

Jača imunitet

Jedna je studija provedena u Engleskoj pokazala kako redovito tuširanje hladnom vodom ubrzava rad metabolizma i količinu bijelih krvnih zrnaca u tijelu što će služiti kao obrana od infekcija. 

Potiče cirkulaciju

Dobra cirkulacija znači i dobro kardiovaskularno zdravlje. Jedna od dobrobiti hladnog tuširanja je što će ubrzati protok krvi u organe kako bi ostali topli. 

Povećava razinu testosterona

Kod muškaraca i sasvim kratko izlaganje vrućini može utjecati na DNA, RNA i sintezu proteina u testisima. Kako jedno istraživanje tvrdi da 15 minuta izlaganja vrućini vodi do pada razine testosterona, a to bi moglo voditi do zaključka da hladna voda može učiniti upravo suprotno.   

Depresija, migrena, grčevi… Ovi problemi mogu ukazivati i na bolesti srca

Garancija za kvalitetan san

10-minutna ledena kupka mogla bi vam pomoći da se dobro naspavate, prema knjizi naslova “Tijelo od četiri sata”. U knjizi stoji da hladno tuširanje jako umiruje pa biste mogli ravno u krevet. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo