Ljepota

Ljepota

Zdravo tamnite uz L`Erbolario savjete

Sunce je jedno od najboljih prijatelja naše ljepote, zdravlja i fizičkog stanja. Njegova energija je euforična (stvara ugodu) i poticajna. Međutim, treba znati inteligentno uživati u suncu kako bismo izbjegli manje nezgode koje svi poznajemo i velike nesreće koje uzrokuju prerano starenje kože. Njihov je glavni uzrok bezumno izlaganje suncu bez primjerene zaštite.

Uzbune u javnosti zadnjih godina zbog sve većih rupa u ozonskom omotaču oko Zemlje trebale bi sve ljude uvjeriti da oprezno određuju svoj fototip, godišnje doba, zemljopisnu širinu na kojoj trenutačno borave i prilike za primjerenu zaštitu prije prepuštanja toplini i svijetlu boga Sunca! Stoga, da bi što bolje iskoristili prednosti sunčanja, a da ne dođe do prekomjernog sunčanja ili do prisilnog lišavanja sunca, pouzdajte se u zdrav razum i u učinkovite i sigurne L`Erbolario proizvode.

Postoje određena pravila idealnog “zakona o ponašanju na suncu”:

1. Izbjegavajte opekline pod svaku cijenu.

2. Prva dva-tri dana nemojte se sunčati predugo i postupno produljujte svoje sunčanje: tako ćete brzo dobiti optimalnu boju tena, a da se pri tom nepotrebno ne izlažete opasnosti.

3. Odaberite primjerenu zaštitu obzirom na vaš fototip (koža – kosa – oči), klimu, godišnje doba i zemljopisnu širinu, a ako niste sigurni, radije izaberite viši faktor zaštite. Kontrolirajte pokazatelj UV-zračenja svakodnevno proučavajući stranice vremenske prognoze: što je indeks viši, to je važnije zaštititi se od zračenja.

4. Sjetite se da je bolje ne zadržavati se predugo nepomično na suncu i nemojte zanemariti ovu opasnost nego radije upotrijebite dobar proizvod za zaštitu, čak i ako sjedite ispod suncobrana ili ako je nebo donekle zastrto oblacima.

5. Nemojte koristiti ni parfeme ni mirisne vodice na bazi alkohola prije izlaganja suncu, a ako uzimate lijekove (sulfamide, antibiotike, sredstva za umirenje), posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste uklonili svaku opasnost od senzibilizacije ili mogućih alergijskih reakcija.

6. Sunčeve zrake između 11 i 15 sati više nadražuju nego potamnjuju kožu. Zato izbjegavajte uživanje na suncu tijekom ovog razdoblja u danu.

7. Svakoga se sata iznova namažite kremama za sunčanje, a osobito nakon kupanja, tuširanja, skijanja na vodi itd.

8. Ne zaboravite da se proizvodi za zaštitu od sunčanja ne nanose jednako kao i druge kozmetičke kreme, naročito prvih dana bolje je nanijeti ih u debljem sloju na kožu. Stručnjaci savjetuju da kod svakog mazanja potrošite barem 35 grama kreme, odnosno šest čajnih žličica kreme te ističu da je beskorisno, a i štetno, predugo masirati kožu sredstvom za sunčanje.

9. Ne zaboravite zaštititi i svoju kosu od sunca, jednako kao i kožu.

10. Odmah nakon kupanja i uvijek na kraju dana istuširajte se slatkom vodom kako biste uklonili tragove morske soli i klora iz kože i iz kose.

11. Sve ove mjere predostrožnosti treba pojačano primjenjivati kada su u pitanju djeca, za koje je terapija suncem osobito važna, ali uz oprez. Kada su na suncu uvijek trebaju nositi kapicu/šeširić i naočale. Ako se radi o maloj djeci, mnogi dermatolozi preporučuju da ih dodatno zaštitite nekom pamučnom majicom, a sve druge dijelove tijela otkrivene suncu nekim sredstvom s faktorom visoke zaštite. Ako se radi o dojenčadi, nipošto ih ne izlažite izravnom suncu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo