Ljepota

Ljepota

Želiš sjajnu i mekanu kosu? Isperi ju jabučnim octom!

Sjajna, gusta i mekana kosa je nešto čemu svi težimo. I dok jedni posežu za skupocjenim šamponima, serumima i maskama, ljubitelji prirodnih preparata tvrde kako je jabučni ocat jeftino, a iznimno učinkovito sredstvo za zdrave i vitalne vlasi.

Mnogi proizvodi za njegu kose koje koristimo su lužnati. Međutim, naša kosa naginje prema kiseloj strani pH skale. To znači da većina proizvoda (osobito se to odnosi na šampone) koje koristimo uništavaju dlaku.

kVanjski dio vlasi oblikuje sloj kutikula. Upravo je zdravlje tog vanjskog sloja pokazatelj stanja u kojem se nalazi kosa. U optimalnom slučaju, plosnate ljuskice keratinocita zaglađene su oko korteksa i izvana štite unutrašnji dio vlasi od štetnih utjecaja. Netaknuti slojevi kutikula oko vlasi oblikuju glatku strukturu koja odražava svjetlost. S druge strane, oštećeni slojevi uzrokuju lomljenje kose, njenu suhoću, opuštenost i sivilo.

pH vrijednost jabučnog octa je komplementarna pH vrijednosti naše kose. Stoga ovaj prirodni pripravak pomaže vratiti narušenu pH ravnotežu, obnavlja zdravlje i vitalnost kose, i to zaglađivanjem kutikula. Zbog toga kosa puno bolje reflektira svjetlost pa ima i sjajniji
izgled.

Zbog spomenutih je razloga jabučni ocat stekao iznimnu
reputaciju kad je u pitanju sjajna kosa. Kako ga
upotrijebiti? Razrijedite ga s vodom u omjeru 50:50 i njime isperite kosu prethodno
opranu šamponom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo