Ljepota

Ljepota

Želite se riješiti celulita, ali niste do danas pomakli prstom u tu svrhu? Fokusirajte se na samo jednu stvar…

Shutterstock

Prije svega moramo naglasiti kako je celulit pokazatelj da nam prehrana a ni način života nisu kako treba i ako želimo u budućnosti sačuvati zdravlje, bilo bi dobro da promijenimo stil života.

Teorija kaže da je celulit je nakupina masnoće (i toksina) ispod kože, uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva (koje povezuje kožu sa mišićima) što rezultira stvaranjem nabora/grudica na gornjem sloju kože. Jednom kada dobijemo celulit, najbrži način da ga se riješimo jesu anticelulitni tretmani ali oni su samo privremeno rješenje. Ono što je trajnije rješenje jest rješavanje celulita prehranom i tjelesnom aktivnošću, ali budite spremni na kontinuirani proces bez instant ‘četvero tjednih’, rješenja.

Kako bi potonji problem trajno riješili moramo se fokusirati na dvije stvari:

 • Voditi zdrav život (prehrana, hidratacija, vježbanje/kretanje)

 • Nakon anticelulitnih tretmana, obratiti pažnju na točku jedan: Voditi zdrav život (prehrana, hidratacija, vježbanje)…

Iako znanstvenici ne mogu točno detektirati uzroke zbog kojeg dolazi do stvaranje celulita, svi se slažu u sljedećem:

 • Loša prehrana – šećeri, masnoće, pržena hrana – imaju itekakav utjecaj na stvaranje celulita

 • Manjak fizičke aktivnosti pridonosi slabijoj izmjeni tvari (štetne tvari van – hranjive unutra), te je time jedan od glavnih uzročnika grudaste kože

 • Slaba hidratacija (voda), pridonosi nakupljanju masnih naslaga

 • Povećanje estrogena (kontracepcijske pilule) i drugih hormona (inzulin, T3, T4, NOR adrenalin i drugi), pokazuju da nam je stres zagospodario životom i da bi bilo dobro malo stati na loptu jer će celulit biti samo početak većih problema

Budite svjesni da je celulit samo jedan od ‘ranih’ pokazatelja ‘brzog/lošeg’ načina života te signalna lampica da krenemo mijenjati svoje (nezdrave) životne navike. Mnogo puta sam pisao da smo (mi ljudi) stvoreni za kretanje te da nam sadašnji stil života ne čini ništa dobroga. Velike količine stresa, uz brzu i lako dostupnu hranu te (gotovo) apsolutni manjak kretanja (vježbanja) dovode do degenerativnih promjena u našem organizmu a celulit i slične nedaće su samo vanjski podsjetnik na ono što nam se iznutra već duže vrijeme događa.

A sad na trening, odnosno nekoliko generalnih smjernica za isti……

OSOBE KOJE PRVI PUT KREćU VJEŽBATI

Ukoliko ste jedan/jedna od onih koji do sada nisu prstom makli, a želite se uhvatiti u koštac sa gore naznačenim problemom, evo vam par savjeta kako započeti vašu transformacijsku avanturu.

Online trening: Izbjegnite najveće zamke vježbanja uz internet trenere

 • Krenite polako i sistematično – nemojte se odmah baciti na težine jer vam to u ovom momentu neće biti od prevelike pomoći. Počnite sa cardio treninzima i polako gradite vašu kondiciju. U kasnijim fazama treninga ovo će vam itekako dobro doći.

 • Počnite (ako već niste) hidratizirati svoje tijelo – VODA je zakon

 • Cardio treninge odrađujte uz manje brzine ali veće nagibe (ako pričamo o traci za trčanje) – dakle intenzitet treninga ne mora biti velik.

 • Aktivni vikendi su vaši – rekreativno planinarenje je savršena aktivnost koja će vam pomoći u vašem naumu rješavanja celulita ali i masnih naslaga

 • Treninzi minimalno 3x tjedno/45 – 75 minuta, ovisno o vašoj razini kondicije

 • Moj prijedlog bi bio 2x cardio a 1x tjedno treninga sa utezima/spravama. Bez brige, taj omjer će se kasnije promijeniti……

OSOBE KOJE VJEŽBAJU ALI NISU ‘EKSPERTI’

Znate koristiti trenažere i cardio sprave ali niste se još usudili ubaciti pod utege i malo jače zasukati rukave. Evo i za vas par savjeta……

 • Kombinirajte treninge na spravama i cardio treninge. Nakon treninga na spravama odradite još 12 – 20 minuta nekog intervalnog treninga ili 20 – 30 minuta kontinuiranog cardio treninga

 • Po mogućnosti (ukoliko već niste) ubacite osnovne vježbe za šipkom (mrtvo dizanje, čučanj, veslanje u pretklonu, potisak sa prsa) i vidjet ćete da će vam muskulatura izgledati kod i kamo kvalitetnije i izraženije (ne kvrgavo jer za iste treba puno, puno više od osnovnih vježbi sa šipkom).

 • Preporučeni broj treninga tjedno neka bude 4x a vrijeme trajanja istih 60 – 80 minuta (skupa sa cardio djelom na kraju).

 • Svi savjeti oko hidratacije i prehrane (da se ne ponavljam iz prethodnog članka), su vam u malom prstu tako da sa time nemate problema; zar ne?

TOTALNI STE EKSPERT I USTVARI NE ZNATE KAO SE MALO CELULITA POJAVILO NA VAŠEM TIJELU

Sve ok, i najboljima se događa! Nemojte kriviti sebe i biti ljuti na svijet oko vas, već ubacite u petu brzinu i suočite se sa mrskim neprijateljem! Vama predlažem ovo……

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

 • Obavezna upotreba šipki, bučica, girja i ostalih funkcionalnih rekvizita

 • Nakon treninga, cardio dio neka bude neki od HIIT/intervalnih protokola koji neka traju 8 – 12 minuta

 • Unutar treninga (npr. ako radite kružni trening) možete ubaciti neku cardio spravu kako bi podigli puls – traka za trčanje, veslački ergometar, skier, air bike……dotični cardio ubacite nakon svakog kruga i neka bude u trajanju 30” – 1′. To će vam pomoći u topljenju masnih naslaga a samim time će se i celulit brže povlačiti.

 • Koristite GIRJE! Balistički pokreti poput swinga i njegovih izvedenica će vam itekako pomoći u vašoj namjeri da se riješite rupa po tijelu.

 • Sustavi treninga/protokoli koje koristi CROSSFIT vam mogu biti itekako korisni, a obzirom da je vaša kondicija na zavidnom nivou AMRAP, EMOM i ostala ekipa će svoj posao odraditi itekako dobro. Možda ćete se nakon treninga osjećati super iscrpljeno ali to je obično nuspojava nakon CF treninga – sretno s time!

I da; da ponovim misao vodilju sa početka priče……strpljivo i kontinuirano! Nemojte se obeshrabriti ukoliko vam se rezultati ne pokažu ‘odmah’ već budite uporni u prehrani I vježbanju/kretanju. Rezultati će doći ali vi morate pokazati upornost jer ova igra se zove ‘maraton’ a ne sprint’!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo