Ljepota

Ljepota

Zima i suha koža se ne vole! Evo kako si pomoći u 5 koraka + preparati koje obožavamo

Ovlaživači zraka u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu i te kako pomoći.

Što još sve možete sami napraviti? Evo nekoliko savjeta dermatologa.

1. Kupanje i njega kože

Vruća voda isušuje kožu. Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se koristiti uvijek toplu vodu. Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki. Za one koji se tuširaju preporučuje se koristiti krem-sapune i sindete koji sadrže ureu, pantenol, glicerin, petrolatum.

Vrlo je važno odmah nakon kupanja u poluvlažnu kožu kružno utrljati emolijent. Emolijent je sredstvo koje je mekano i lako se upija u kožu.

2. Ovlaživači zraka

Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

3. Njega lica

Djelovanjem hladnog zraka i vjetra s jedne strane i suhog zraka u grijanim prostorima s druge strane, koža lica postaje beživotna i suha. Zimska njega suhe kože lica temelji se na primjeni masnijih krema koje sadrže linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline.

4. Ne zaboravite na njegu usana

Usne zahtijevaju posebnu njegu jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. Ujedno, usne zadržavaju manje vlage. Djelovanjem vjetra i hladnog zraka dolazi do pojave ispucalih usana. Nesvjesna reakcija na ispucale usne najčešće je oblizivanje.

Oblizivanjem usnice nećete ovlažiti;suprotno, dodatno ćete ih isušiti. U svakodnevnoj njezi ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E – sastojci su koji jako dobro i učinkovito vlaže usne.

Termalne vode: obnavljaju kožu, hidratiziraju i sprječavaju prerano starenje

5. Ne zaboravite dodatno njegovati dlanove i tabane

Dlanovi i tabani mogu zimi postati izrazito suhi. Kako bi hidracija bila što bolja nakon utrljavanja kreme za njegu suhe kože, preporučuje se prije spavanja na ruke navući PVC rukavice, odnosno navući pamučne čarape za stopala. Prije izlaska van ne zaboravite na ruke navući zimske rukavice.

Kako svoju kožu njeguju dermatolozi?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo